Na Ciepło | Na Kolację | Na Obiad | Na Słono | W KUCHNI

KROKIETY Z SEREM I PIECZARKAMI

5 września 2015

DSC04389

Krokiety mają wiele odsłon, mogą być z mięsem, grzybami, kapustą, szpinakiem, truskawkami. Na słodko i na słono. Co kto lubi. Poniższy przepis na „Krokiety z pieczarkami” powstał jako alternatywa dla krokietów z twarogiem i szpinakiem, które uwielbiam, a mój Mąż nie cierpi. Ponieważ nie mogę jeść pieczarek, robię je opierając się tylko na kubkach smakowych mojego Męża, więc jeśli macie jakieś zażalenia to nie do mnie.

Z tego przepisu wychodzi około 10 sztuk krokietów, ale samego ciasta naleśnikowego zostanie nam kilka suchych lub nieudanych 😉

Składniki:

Naleśniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 6 łyżek oleju lub stopionego masła
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • patelnia

Wszystkie składniki umieszczamy w przeźroczystej misce i mieszamy mikserem, stopniowo zwiększając obroty. Pod koniec sprawdzamy na bokach miski, czy nie widać nie rozmieszanej mąki. Jeśli tak, należy zmniejszyć obroty miksera i delikatnie po ściankach miski zetrzeć resztki mąki. Dobrze rozmieszane ciasto zostawiamy na pół godziny w spokoju. Patelnie stawiamy na kuchence i suchą rozgrzewamy około 3 minut. Następnie przy pierwszych dwóch naleśnikach wlewany parę kropel oleju i wylewamy ciasto. Ja to robię za pomocą chochelki do zupy. Smażymy do czasu zmatowienia ciasta i przerzucamy na chwilkę na druga stronę. Tak postępujemy do końca ciasta.

Farsz:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 15 dag ulubionego startego ( na drobnym oczku ) sera żółtego
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • 3 łyżeczki lubczyku ( lub więcej jeśli ktoś lubi )
  • 2 łyżki masła klarowanego

Cebulę kroimy w pół księżyce ( lub kosteczkę ), szerokie na około 3 milimetry. Rozpuszczamy masło na patelni ( jeśli dajemy zwykłe masło należy dodać łyżkę oleju ) i wrzucamy cebulę, mieszamy, wsypujemy sól i szczyptę cukru. Kiedy cebula się zeszkli i zacznie lekko brązowieć wrzucamy pokrojone w pasterki obrane pieczarki ( ja jeszcze kroję na trzy każdy plasterek ), mieszamy i smażymy całość około 8 – 10 minut, pod koniec dodajemy sól, pieprz i lubczyk. Smażymy jeszcze minutkę i wyłączamy gaz. Kiedy farsz lekko przestygnie dodajemy żółty ser i mieszamy. Ser się lekko rozpuści. Doprawiamy do smaku.

Krokiety:

  • olej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • bułka tarta

Naleśnik kładziemy płasko na blacie, nakładamy łyżkę farszu i rozsmarowujemy, zostawiając 4 centymetrowy margines i zawijamy. Prawy bok do środka, lewy bok do środka i rulonik . Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko. Zwinięte naleśniki maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Krokiety smażymy do zrumienienia. Pamiętajcie, żeby krokiety kłaść na rozgrzany olej i natychmiast zmniejszyć ogień, a po przełożeniu na druga stronę ogień lekko zwiększyć i po 30 sekundach znów zmniejszyć.

Podobno pyszne na ciepło i na zimno. Smacznego!

DSC04379DSC04393DSC04395

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest