Na Ciepło | Na Kolację | Na Obiad | Na Słono | W KUCHNI

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM

6 września 2015

DSC04358

Długo nosiłam się z pomysłem zrobienia tych pierogów, ale jakoś nie byłam przekonana. Kaszę gryczaną pokochałam kiedy byłam na diecie, a biały ser uwielbia chyba każdy, ale w postaci farszu do pierogów trochę mi się to gryzło. Bardzo żałuję, że zdecydowałam się dopiero dzisiaj, bo pierogi powalają smakiem i zapachem. Są pyszne i zdrowe. 

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 stołowa łyżka miękkiego masła
  • 1/2 stołowej łyżki soli
  • 1 szklanka wrzącej wody

Do podanej poniżej ilości farszu ciasto zrobiłam z połowy porcji.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem. Drewnianą łyżką mieszamy, aż powstanie nam coś w rodzaju kruszonki, wówczas zaczynamy wyrabiać ciasto. Trwa to parę minut. Gotowe ciasto jest elastyczne, maślane i cieplutkie, nie klei się do blatu, więc nie ma potrzeby podsypywać mąką. Za pomocą szklanki wycinamy kółka.

 

Farsz:

  • 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1/2 kg białego sera
  • 1 średnia lub 2 małe cebule
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • sól
  • cukier

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy i umieszczamy w misce. Dodajemy pokruszony w dłoniach biały ser. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle, dodając odrobinę soli i cukru. Kiedy cebula się zrumieni przekładamy ją wraz z masłem do kaszy z twarogiem, doprawiamy do smaku pieprzem i solą i mieszamy. Jeśli mocno schłodzimy gotowy farsz, będzie bardziej zwarty.

Doprawiając farsz trzeba pamiętać, że woda w której będziemy gotować pierogi „wyciąga” sól i pieprz. Lepiej, żeby farsz był za ostry lub za słony, ponieważ po ugotowaniu mocny smak zniknie, a idealny smak zostanie osiągnięty.

W każde wycięte z ciasta kółko, wkładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy.

Gotujemy w osolonej wodzie, około 2 – 3 minuty po wypłynięciu.

Pierogi okraszamy cebulą smażoną na maśle lub inną ulubioną. Smacznego!

DSC04360

DSC04361

DSC04364

 

Uwaga!

Pamiętajcie, że pierogi gotujemy lub odgrzewamy zawsze w osolonej wodzie. Jeśli jednak, okaże się, że farsz lub ciasto wyszło nam zbyt słone, wówczas można wodę posolić mniej lub wcale. Najlepiej ugotować jednego pieroga i sprawdzić czy smak nam odpowiada. Ta sama zasada dotyczy zbyt mdłego farszu. Wystarczy mocniej dosolić wodę i pierogi będą jak trzeba.

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest