Na Ciepło | Na Kanpkę | Na Kolację | Na Słono | Na Zimno | W KUCHNI | WEEKENDOWE ŚNIADANIE

PRZEPIS NA DOMOWY CHLEB #1

7 września 2015

DSC04983

Chyba pomyślicie, że w naszym związku ja leżę i pachnę, a mój Mąż zajmuje się kuchnią. Dziś to jego wypiek zagościł na blogu. Ostatnio się rozkręcił i popisuje się umiejętnościami kulinarnymi, podejrzewam że chce zabłysnąć w internecie 🙂 . Chleb wyszedł jednak  tak pyszny, że przepisem musiałam się z Wami podzielić, nawet jeśli nie ja, a pan domu go zrobił. Przepis pochodzi z fantastycznej strony Moje Wypieki i został poddany lekkiej modyfikacji.

Oryginalny przepis znajdziecie tu ( klik ).

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej ( przeczytaj aktualizację pod zdjęciami )
  • 6 łyżek ziaren słoneczka łuskanego
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek ziaren dyni
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 4 i 1/2 łyżki cukru
  • pół kostki drożdży ( 50 g )
  • 1 litr ciepłej wody

Do miski wsypujemy mąkę, ziarna, sól, cukier i kruszymy drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy wodą. Ciasta nie jesteśmy w stanie wyrobić ręką, musimy użyć drewnianej łopatki lub łyżki. Mieszamy tak długo, aż wszystkie składniki się ładnie połączą. Ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ponawiamy czynność mieszania ciasta i przelewamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. W oryginalnym przepisie autorka wykorzystała dwie foremki keksowe. My użyliśmy kwadratowej tortownicy o wymiarach 25 x 25 i jednej foremki keksowej. Foremki odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni góra dół i 10 minut tylko dół.

Chlebek zaczyna rosnąć w piekarniku już po paru minutach, więc można oglądać go jak w telewizji 😉 . Ma chrupiącą skórkę i mięciutkie puszyste wnętrze. Pyszny na gorąco i na zimno. Smacznego!

DSC04997

DSC04985DSC04989

DSC04994

 

AKTUALIZACJA: 13.09.2015

Odkąd wpis pojawił się na blogu, staramy się go udoskonalić. Mąż tym razem dał pół kilograma mąki pszennej, a pól kilograma mąki razowej. Chleb wyszedł równie pyszny, ale zupełnie inny w smaku. Dla porównania wrzucam zdjęcie RAZOWCA 🙂 Sami zdecydujcie, który Wam lepiej smakuje. Smacznego!

DSC05196

DSC05197DSC05201