BOŻE NARODZENIE | Na Ciepło | Na Obiad | Na Słono | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI

PIEROGI Z MIĘSEM

15 września 2015

DSC05071

A może mała odskocznia od jesiennej kuchni? To jest drugi przepis na pierogi, pierwszy jest tu ( klik ), tym razem farsz jest z mięsa. Często robię pierogi, bo oboje bardzo je lubimy i z czasem podzielę się Wami wszystkimi wypróbowanymi przepisami na farsze. Ten jest klasyczny i pewnie dlatego idealnie pyszny.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 stołowa łyżka miękkiego masła
  • 1/2 stołowej łyżki soli
  • 1 szklanka wrzącej wody

Do podanej poniżej ilości farszu ciasto zrobiłam z połowy porcji.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem. Drewnianą łyżką mieszamy, aż powstanie nam coś w rodzaju kruszonki, wówczas zaczynamy wyrabiać ciasto. Trwa to parę minut. Gotowe ciasto jest elastyczne, maślane i cieplutkie, nie klei się do blatu, więc nie ma potrzeby podsypywać mąką. Za pomocą szklanki wycinamy kółka.

 

Farsz:

  • 70 dag łopatki
  • 2 średnie marchewki
  • pół średniej pietruszki
  • 1/4 małego selera
  • 1/3 średniego pora
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu

Wszystkie składniki wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Około 1 i 1/2 godziny.

 

  • 2 małe cebule
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • masło klarowane

Cebulę podsmażamy na maśle, aż się zarumieni.

Kiedy mięso lekko przestygnie mielimy je wraz z połową ugotowanych warzyw w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę i 1/3 szklanki wywaru w którym gotowało się mięso i mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku. Jeśli farsz wyszedł nam za suchy należy dolać jeszcze trochę wywaru, a jeśli wyjdzie nam za luźny trzeba go mocno schłodzić przed lepieniem pierogów lub dosypać łyżkę bułki tartej.

Doprawiając farsz trzeba pamiętać, że woda w której będziemy gotować pierogi „wyciąga” sól i pieprz. Lepiej, żeby farsz był za ostry lub za słony, ponieważ po ugotowaniu mocny smak zniknie, a idealny smak zostanie osiągnięty.

 

W każde wycięte z ciasta kółko, wkładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy.

Gotujemy w osolonej wodzie, około 2 – 3 minuty po wypłynięciu.

Pierogi z mięsem okraszamy cebulą smażoną na maśle lub inną ulubioną. Smacznego!

DSC05075DSC05077DSC05078