Na Ciepło | Na Kolację | Na Obiad | Na Słono | W KUCHNI

PIECZONE ZIEMNIAKI

29 września 2015

DSC05609

Kiedy nie mam czasu, a ostatnio często mi go brakuje, włączam piekarnik i biorę ziemniaki. Po 30 minutach po ziemniakach nie ma już ani śladu, a brzuszek pełny i zadowolony. Tylko jeden składnik, a efekt zawsze zachwyca moich gości. Pyszne i chrupiące. Idealne do mięsa, ale i same smakują doskonale.

Polecałam Wam już wcześniej przyprawę do dań z ziemniaków firmy Kotanyi ( klik ) i tylko tej używam, ale można dać inną ulubioną w odpowiednio dobranych proporcjach.

Składniki:

  • 70 dag ziemniaków
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • oliwa z oliwek ( około 1/5 szklanki )
  • 4 ząbki czosnku ( nie jest konieczny )

Ziemniaki myjemy lub kupujemy już umyte i kroimy w dowolny sposób ( ja kroję na pół, na trzy wzdłuż i na trzy w poprzek- przy średnich ziemniakach ). Ziemniaki umieszczamy w woreczku, wsypujemy przyprawę do ziemniaków ( można dać jak ja gotową przyprawę, ale można też wsypać ulubione zioła i sól ), wlewamy oliwę z oliwek i mieszamy. Ziemniaki przesypujemy na blaszkę ( wyłożoną papierem do pieczenia ), pomiędzy ziemniaki wkładamy obrane ( lub nie ) ząbki czosnku. Pieczemy w 230 stopniach, termoobieg przez 25- 30 minut. Pyszna alternatywa dla frytek. Smacznego!

DSC05616DSC05618DSC05617

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest
  • MB

    Właśnie się objadlam tymi ziemniaczkami. Pycha!!! Dziękuję za inspiracje na kolacje 🙂

    • Milka

      Cieszę się że smakowały 🙂