BOŻE NARODZENIE | Do Picia | Na Słodko | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI

NALEWKA KUKUŁKA

30 października 2015

DSC05970Nalewka Kukułka. Przepis na tą nalewkę dostałam kiedyś od koleżanki, która nigdy z niego nie skorzystała. Leżał sobie w zeszycie. Podczas perfekcyjnego sprzątania kuchni wpadł mi w ręce i postanowiłam spróbować zrobić. Problem pojawił się kiedy okazało się, że bardzo ciężko jest kupić kukułki. Byłam w kilku sklepach i nic. Dopiero w małym osiedlowym sklepiku koleżanka znalazła i kupiła. Zrobiłam ją wczoraj pierwszy raz, miałam dać jej dwa tygodnie żeby się „przegryzła”, ale nie mogłam się powstrzymać i dziś podczas robienia zdjęć spróbowałam. Jest tak pyszna jak sobie wyobrażałam. Pysznota! Jeśli zdjęcia nie są zbyt ostre, znak to że bardzo mi posmakowała 🙂

Podstawowy przepis to: 200 g cukierków na 100 ml wody i 100 ml spirytusu.

Składniki:

  • 1 kg cukierków kukułek ( moje są firmy Wawel )
  • 500 ml wody
  • 500 ml spirytusu

Kukułki przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy, do momentu aż cukierki całkowicie się rozpuszczą około 30 minut co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Kiedy płyn przestygnie wlewamy spirytus, mieszamy i rozlewamy do buteleczek. Wyszło mi 8 buteleczek o pojemności 200 ml. Nalewka Kukułka powinna stać w chłodnym miejscu. Obecnie trzymam buteleczki na balkonie, a jak zaczną się przymrozki to albo ją do tego czasu wypijemy 🙂 albo przeniesiemy do piwnicy. Nalewka ma 40 %. Smacznego!

DSC05981

DSC05969

DSC05972

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest