BOŻE NARODZENIE | Ciasta | Na Słodko | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI

MAKOWCE DROŻDŻOWE- ŚLIMACZKI

31 października 2015

DSC06028Przepis na te makowce znalazłam na moim ulubionym blogu Moje Wypieki ( klik ), cztery lata temu i było to nasze pierwsze drożdżowe ciasto. Od tamtego momentu jest to jedyny makowiec jaki piekę. Zawsze się udaje! ( kiedy to pisałam, nie wiedziałam, że tym razem makowce nie będą tak idealne jak zawsze ). Autorka przepisu sama robi masę makową, ja natomiast zawsze używamy gotowej z puszki, jedynie lekko ją doprawiam. Nie widzę większego sensu w dodatkowej pracy, jeśli gotowy produkt jest bardzo dobry. Oczywiście jeśli macie ochotę spróbować sami, pod zdjęciami zostawiam link do oryginału przepisu. Przepis wydaje się trudny, ale wierzcie mi nie jest!

Składniki:

  • 1 puszkai masy makowej ( można dodać skórkę cytrynową i dodatkową porcję bakalii )
  • 3 szklanki mąki plus 3-5 łyżek mąki do ewentualnego podsypania
  • 180 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 45 g drożdży
  • 1,5 łyżki wódki
  • 150 g roztopionego przestudzonego dobrego masła ( 82 % tłuszczu )
  • 6 żółtek
  • 1/2 łyżeczki soli

Rozczyn:

Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, zasypujemy 2 łyżkami cukru i zalewamy ciepłym ( nie gorącym i nie zimnym ) mlekiem ( około 3/4 ze 180 ml ), mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dosypujemy 3 łyżki mąki i mieszkamy na gładką masę, jeśli masa jest za gęsta dolewamy jeszcze troszkę mleka. Ostawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto drożdżowe:

W misce w której będziemy wyrabiać ciasto umieszczamy wszystkie składniki ( oprócz masła ): mąkę ( odejmujemy 3 łyżki, które dodaliśmy do rozczynu), żółtka, wódkę, sól, resztę mleka, cukier ( odejmujemy 2 łyżki, które dodaliśmy do rozczynu ). I zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ( hak ), jeśli to konieczne dosypujemy mąki tyle ile przyjmie ciasto ( jeśli nie będzie chciało się skleić ). Kiedy ciasto jest już zwarte dolewamy roztopione masło i wyrabiamy nadal. Ciasto po naciśnięciu palcem musi wracać do pierwotnego kształtu. Wyrobione ciasto umieszczamy w natłuszczonej misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto ładnie rośnie.

Makowce:

Makowce będziemy piec na blasze piekarnikowej ( tej która jest w zestawie z piekarnikiem ), zwinięte jak rolady i owinięte natłuszczonym papierem do pieczenia. Papier obcinamy na długość dłuższego boku blachy piekarnikowej ( będą nam potrzebne trzy takie prostokąty ) i smarujemy całe olejem lub oliwą z oliwek.

Ciasto wykładamy z miski na blat oprószony porządnie mąką. Dzielimy na trzy w miarę równe części. Bierzemy jeden z trzech kawałków i rozwałkowujemy w prostokąt o wielkości mniej więcej 25 cm na 40 cm. Wykładamy 1/3 masy makowej ( z 2 puszek ) i rozsmarowujemy zostawiając 3 cm margines po bokach i od góry. Zwijamy jak roladę, a boki zawijamy po roladę. Przekładamy na natłuszczony papier do pieczenia i zawijamy ( robiąc coś na wzór tuby ) zostawiając centymetr luzu pomiędzy papierem, a ciastem ( obrazowa instrukcja znajduje się w linku pod zdjęciami ). Układamy nasze rolady makowe obwinięte w papier na blasze w sporych odstępach i pieczemy w 190 stopniach, termoobieg około 40 minut, do momentu aż makowce zrobią się złote, ja to sprawdzam na ich po bokach.

Rozcinamy papier, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Jeszcze ciepłe można polać lukrem lub ulubiona polewą. Smacznego!

Niestety moje makowce nie wyszły tak ja zawsze, mimo, że ciasto było bardzo elastyczne i pięknie wyrosło, tym razem jak na złość popękały i zrobiły się płaskie ( kolejny przykład, że ten blog jest absolutnie prawdziwy 🙂 ), ale niech to Was nie zniechęca! Spójrzcie na makowce autorki przepisu, są piękne 🙂 ( klik ). Moje popękały prawdopodobnie dlatego, że za luźno zawinęłam je w papier. DSC06021DSC06023DSC06033 Oryginał przepisu znajdziecie tu ( klik ).

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest