BOŻE NARODZENIE | Na Ciepło | Na Kanpkę | Na Kolację | Na Obiad | Na Słono | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI | WIELKANOC

DOMOWA KIEŁBASA- Przepis nr 1

2 listopada 2015

DSC06050Rok temu mój Mąż dzięki uprzejmości Znajomego poznał tajniki robienia domowej kiełbasy. Kiedy przyniósł gotową do domu, okazało się, że do tej pory nie mieliśmy pojęcia jak smakuje dobra kiełbasa. Była przepyszna, najlepsza jaką jadłam w życiu. Tegorocznej Wielkanocy była absolutną Gwiazdą. Zawsze Mąż przygotowywał kiełbasę pod okiem Znajomego, ale wczoraj postanowiliśmy pierwszy raz zrobić ją sami. Moim zadaniem było podawać przyprawy, obierać czosnek i pakować mięsko do maszyny, kiedy Mąż umieszczał je we flaku. Wyszła nam idealna pyszna biała kiełbasa.

Bardzo dziękujemy Panu M. za naukę, przepis i inspirację 🙂 .

Składniki:

  • 5 kg łopatki
  • 7-8 metrów jelit wieprzowych ( zależy od grubości jelita )
  • 90 g peklosoli
  • 1/ 2 łyżki cukru
  • 3 główki czosnku
  • 25 g czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody

Pracę nad kiełbasą należy rozłożyć na dwa dni.

Dzień pierwszy:

Łopatkę kroimy w mniejsze kawałki ( nasze były około 5 cm na 5 cm ), myjemy i osuszamy. Umieszczamy w misce, zasypujemy peklosolą, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce ( np. balkon lub lodówka ) na dwa dni ( 48 godzin ) i co jakiś czas mieszamy.

Dzień drugi:

Flak ( jelito wieprzowe ) namaczamy w zimnej wodzie przez około 1/2 godziny.

Zapeklowane mięso mielimy jeden raz w maszynce do mięsa ( sitko nr 8, ale może być też 13 ).

Czosnek miażdżymy ( można też drobno posiekać ).

Do mięsa dodajemy czosnek, sól, cukier, pieprz, wodę i wyrabiamy długo bo około 20- 30 minut ( najlepiej sprawdza się tutaj Mąż ).

Tak wygląda wyrobione mięso:DSC06039

Flak dzielimy na mniejsze kawałki i na końcu każdego kawałka wiążemy supełek. Jelita wieprzowe napełniamy wyrobionym mięsem za pomocą maszynki do mięsa i końcówki do napełniania kiełbas. Pod zdjęciami zostawiam Wam link do filmiku jak to zrobić.

Uwagi!

  1. Gotową kiełbasę można mrozić surową lub sparzoną.
  2. Wyrabiając mięso koniecznie spróbujcie czy smak Wam odpowiada, ponieważ nasza kiełbasa jest mocno czosnkowa i dość ostra. Dlatego dodawajcie sól, pieprz i czosnek porcjami aż uzyskacie idealny dla Was smak ( możecie zwiększać lub zmniejszać ilość tych składników ). Można oczywiście trzymać się dokładnie przepisu bo gwarantuję, że kiełbasa wychodzi pyszna.
  3. Ja mrożę kiełbasę surową. Po rozmrożeniu parzę około 20 minut, po tym czasie można już jeść lub piec.
  4. Jeśli zamierzacie wędzić to tylko surową. Smacznego!

DSC06049

DSC06051

Parzona:DSC06054

Filmik instruktażowy ( klik ).

 

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest