BOŻE NARODZENIE | Ciasta | Na Słodko | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI

PIERNIK STAROPOLSKI

6 listopada 2015

dsc06735Tak tak Kochana Rodzinko, dobrze widzicie 🙂 w tym roku znów będzie piernik! Piernik Staropolski piekę od dwóch lat, ten dzisiejszy jest moim trzecim. Gdyby nie strach to upiekłabym go pierwszy raz cztery lata temu. DSC02760Przepis na to ciasto mam z bloga Moje Wypieki ( klik ). Dwa lata temu się odważyłam i okazało się, że jest bardzo łatwy w przygotowaniu, ale wymaga czasu i miejsca w lodówce. Jeśli nigdy nie piekliście takiego długo dojrzewającego piernika to koniecznie spróbujcie. My go pokochaliśmy od pierwszego kęsa. Przekładam go masą orzechową i powidłami śliwkowymi, a na koniec oblewam polewą czekoladową. Ten piernik dosłownie rozpływa się w ustach… Najlepszy!

Składniki:

  • 1/2 kg miodu prawdziwego ( u mnie wielokwiatowy )
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 250 g dobrego masła ( u mnie 82 % )
  • 1 kg mąki tortowej ( u mnie Basia )
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g przyprawy do piernika ( bez mąki )

Najważniejsze informacje:

  • miód musi być prawdziwy.
  • przyprawa do piernika nie powinna zawierać mąki.
  • ciasto leżakuje w chłodzie minimum 4 tygodnie, a najlepiej 6 tygodni ( chociaż spotkałam się z opinią, że i po dwóch tygodniach leżakowania udał się doskonale ).
  • upiec piernik staropolski należy tydzień przed Świętami.
  • ciasto przed leżakowaniem jest płynne i takie ma być, podczas leżakowania nabierze odpowiednie konsystencji i będzie można je spokojnie rozwałkować podsypując mąką.
  • z przepisu pieczemy trzy blaty ciasta
  • z tego przepisu wychodzą również przepyszne pierniczki

W większym garnku umieszczamy miód, masło i cukier. Powolutku na najmniejszym ogniu doprowadzamy do wżenia. Musi powstać gładka błyszcząca masa, a cukier musi się całkowicie rozpuścić. Trwa to około 20 minut z haczykiem.

Przelewamy do docelowej miski w której będziemy wyrabiać ciasto i odstawiamy do wystudzenia.

Sodę rozpuszczamy w mleku.

Do miski z masą dodajemy mąkę, jajka, sól, przyprawę do piernika oraz sodę rozpuszczoną w mleku i dokładnie wyrabiamy / mieszamy ciasto. W tym momencie poczujecie zapach świąt, obłędny!

Gotowe ciasto przekładamy do szklanego pojemnika ( można też do kamionkowego ), nakrywamy ściereczka i odstawiamy na kolejne 5 lub 6 tygodni w chłodne miejsce ( lodówka lub balkon- jeśli nie ma przymrozków ).

Ja trzymałam na balkonie w zeszłym roku i nie sprawdzałam temperatur, prawdopodobnie nie raz go przymroziło, a mimo to udał się idealnie.

Autorka przepisu jednak podkreślała, że nie można dopuścić do zamrożenia. Powodzenia!

Tak wygląda wyrobione ciasto gotowe do leżakowania:

dsc06078

dsc06070

Tak wygląda ciasto na piernik staropolski po ponad 5 tygodniach leżakowania:dsc06564

Pieczenie blatów piernikowych:

Ciasto dzielimy na trzy równe części i rozwałkowujemy na wielkość blachy piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.

dsc06566

Autorka pisze, aby rozwałkować na około 0,5 cm, mnie jednak zawsze wałkują się dużo cieniej. Dzięki temu ze skrawków piekę pyszne ( najlepsze na świecie ) puchate pierniczki. Blaty pieczemy jeden po drugim w 180 stopniach, termoobieg przez 15-20 minut, ja piekłam 18 minut każdy. Odkładamy do przestudzenia. Blaty piernikowe po wyjęciu z piekarnika są miękkie, ale kiedy stygną stają się twarde jak głaz i dokładnie tak ma być.

dsc06579

dsc06577

Blaty przełożone papierem do pieczenia odkładam owinięte w ściereczkę na kilka dni w chłodne miejsce.

Cztery dni przed Świętami Bożego Narodzenia przekładam swój Piernik Staropolski masą orzechową i powidłami śliwkowymi.

Powidła śliwkowe:

  • 3 słoiczki powideł śliwkowych ( jeden słoiczek 300 g )

Powidła przekładamy do garnka i podgrzewamy. Tym razem jednak o tym zapomniałam i przełożyłam zimnymi, ale nic się nie stało, piernikowe blaty idealnie się skleiły.

Składniki na masę orzechową:

  • 50 dag orzechów włoskich lub innych ulubionych
  • 200 g cukru pudru
  • 18 łyżek mleka
  • 2 łyżki dobrego masła
  • kieliszek wódki lub 1/2 kieliszka spirytusu

Orzechy mielimy w malakserze.

W garnku umieszczamy cukier puder, mleko i orzechy. Powoli doprowadzamy do zagotowania. Kiedy masa się zagotuje i zgęstnieje dodajemy masło, wódkę i energicznie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Piernik przekładam jeszcze ciepłą masą.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 500 g czekolady mlecznej
  • 200 g dobrego masła

Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować piernik.

Przekładanie Piernika Staropolskiego:

Pierwszy z trzech blatów układamy na papierze do pieczenia i smarujemy podgrzanymi powidłami, przykrywamy drugim piernikowym blatem i smarujemy ciepłą masą orzechową. Przykrywamy trzecim odwróconym plackiem ( dzięki temu wierzch ciasta jest idealnie płaski i łatwiej się go później zdobi ).

Całość owijam bawełnianą ściereczką, obciążamy np. książkami i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Dwa dni przed Świętami przekrawamy przełożone ciasto na 3 równe części i każdy kawałek polewamy polewą czekoladową. Piernik Staropolski gotowy 🙂 Smacznego!

dsc06730

dsc06735

dsc06744

dsc06738

Oryginalny przepis ( klik ) – polecam przeczytać komentarze pod wpisem z oryginalnym przepisem, bo znajdziecie odpowiedzi na wszelkie pytania jakie Wam się nasunęły podczas czytania tego przepisu.

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest
  • Potwierdzam…piernik jest wspanialy..warto sie napracowac i czekac dla tego smaku:)rodzinka jest Ci wdZięCzna Milko!

    • Milka

      I oto chodzi 🙂