BOŻE NARODZENIE | Ciasteczka | Na Słodko | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI

CIASTECZKA CYNAMONOWE ZIEMNIACZKI

8 listopada 2015

DSC06132Ciasteczka pyszne, kruche, słone i słodkie. Robi się je szybko, a w domu pachnie Bożym Narodzeniem. Idealne na niedzielę. Przepis pochodzi z Moich Wypieków, natomiast autorką przepisu jest Nigella Lawson, a Ona jest gwarancją smaku więc nie zastanawiajcie się długo i pieczcie 🙂 Pyszne!

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 duże jajko

Składniki dodatkowe:

  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków

W misce umieszczamy wszystkie suche składniki oprócz cukru i cynamonu.

Masło wraz z cukrem należy utrzeć na gładką masę, dodajemy jajko i nadal ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy wszystkie suche składniki, oprócz „dodatkowych” i wyrabiamy gładkie ciasto.

Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego.

Cukier wraz z cynamonem ( składniki dodatkowe ) mieszamy w miseczce i obtaczamy nasze kuleczki, które w tym momencie wyglądają jak małe ziemniaczki.

Każdą kulkę spłaszczamy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, termoobieg przez 15 minut. Smacznego!

DSC06138

DSC06133DSC06136Oryginalny przepis ( klik ).