BOŻE NARODZENIE | Na Kanpkę | Na Kolację | Na Słono | Na Zimno | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI | WIELKANOC

DOMOWY PASZTET MOJEJ MAMY

27 listopada 2015

DSC06823Dziś pierwszy wpis z cyklu ” Magiczny zeszyt z przepisami mojej Mamy”. Niestety aktualnie bez zdjęć, ponieważ będę go robiła dopiero w grudniu i wówczas uzupełnię wpis. Ale przepis jest jak najbardziej sprawdzony, ponieważ pasztet z tego przepisu przygotowuję od lat na Boże Narodzenie. Pierwszy raz piekłam go z Mamą i nic w tym przepisie nie zmieniam. Myślę, że i Wam zasmakuje. Pasztet wychodzi wilgotny w środku i chrupiący z zewnątrz. Idealnie się mrozi.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki lub łopatki
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 1,2 kg kurczaka ( cały kurczak )
  • 1/2 kostki dobrego masła ( 82 % )
  • 1 łyżka soli
  • 4 bułki z przedziałkiem ( bułki poznańskie )
  • 3 jajka
  • ziele angielskie ( 6-8 sztuk )
  • pieprz ziarnisty ( 12-15 sztuk )
  • liść laurowy ( 5-7 listków )
  • gałka muszkatołowa ( na czubek noża )

Umyte mięso zalewamy zimną wodą i podobnie jak podczas gotowania rosołu, na wolnym ogniu doprowadzamy do zagotowania ( mięso musi tylko pykać przez cały czas gotowania ). Mięso będziemy gotować w dużym garnku w następującej kolejności:

  1. Karkówkę lub łopatkę kroimy w mniejsze ( około 15 cm kostki- mogą być większe ) i umieszczamy w garnku- zalewamy wodą, tyle żeby mięso lekko wystawało ponad poziomem wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut od zagotowania.
  2. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy ( po 30 minutach ) do karkówki, w tym momencie dodajemy łyżkę soli ) i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę.
  3. Po godzinie sprawdzamy czy karkówka i kurczak są miękkie. Jeśli nie to nadal gotujemy pod przykryciem do miękkości. Jeśli mięso jest miękkie dodajemy opłukaną wątróbkę, przykrywamy i zostawiamy na wolnym ogniu około 15 minut.
  4. Ugotowane mięso i wątróbkę wyjmujemy z garnka i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. W wywarze jaki został namaczamy bułki i odstawiamy.
  5. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości, karkówkę kroimy na mniejsze kawałki i jeszcze ciepłe mielimy dwa razy w maszynce do mięsa na małych lub ,średnich oczkach. Pod koniec mielimy również namoczone wcześniej bułki.
  6. Do zmielonej masy dodajemy gałkę i doprawiamy do smaku ( jeśli to konieczne- sól i pieprz ). Dodajemy 3 jajka i pół kostki miękkiego masła. Wyrabiamy długo ( tak jak na mielone kotlety ) aż masa będzie jednolita, a konsystencja kremowa. Jeśli masa jest zbyt sucha to należy podlać wywarem z mięsa w którym moczyły się bułki. Ja zwykle dolewam około 3/4 szklanki lub więcej.
  7. Masę przekładamy do formy ( dno 33 cm x 22 cm ) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Mokrymi dłońmi wyrównujemy ( uklepujemy ) wierzch pasztetu i nakłuwamy widelcem.
  8. Pieczemy około 1, 5 godziny w temperaturze 180 stopni, termoobieg.
  9. Pasztet studzimy. Najsmaczniejszy jest z buraczkami z chrzanem. Smacznego!

DSC06817DSC06820DSC06827