Babeczki, Muffinki | BOŻE NARODZENIE | Na Słodko | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI

ODŚWIĘTNE BABECZKI Z ADWOKATEM I OWOCAMI

5 grudnia 2015

DSC06485Dziś propozycja na kruche babeczki w odświętnym wydaniu. Nie powiem, że to jest szybki przepis, bo zajmuje dużo czasu, ale mogę obiecać, że jest bardzo łatwy. Babeczki w tej wersji są bardzo eleganckie i zachwycą Waszych gości. Przepis na ciasto jest taki sam jak przy babeczkach w czapeczkach ( klik ). Krem można zrobić dowolny. Z przepisu wychodzi około 20 babeczek. Oto moja propozycja.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 30 dag mąki
  • kostka masła ( 200 g )
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • śmietana kwaśna ( tyle ile zabierze ciasto, ja dałam 1 czubatą łyżkę )

Krem:

  • 200 g śmietanki kremówki 36 %
  • pół opakowania serka mascarpone
  • 1 kieliszek adwokata
  • 1 i 1/2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • ulubione owoce
  • ulubiony dżem

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem ( ja lekko przetarłam oliwą z oliwek ), wyklejamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, termoobieg przez około 20 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

W misie miksera umieszczamy śmietanę, serek mascarpone i kieliszek adwokata. Ubijamy na sztywno, a pod koniec dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilkę.

DSC06480

Na babeczki nakładamy mała kropkę ulubionego dżemu i wypełniamy kremem. Ozdabiamy owocami. Pozostały krem zjadamy. Babeczki przechowujemy w chłodzie. Smacznego!

DSC06486DSC06489DSC06500