BOŻE NARODZENIE | Ciasteczka | Na Słodko | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI ( przepis nr 1 )

7 grudnia 2015

DSC02747Przepis na te pierniczki dostałam kiedyś od znajomej i robiłam je od wielu lat. Rok temu pierwszy raz konkurowały z pierniczkami staropolskimi i niestety w konkurencji z nimi odpadły przy pierwszym kęsie, ale pyszniejszych niż staropolskie nigdy nie jadłam. Wstęp raczej zniechęca niż zachęca do upieczenia, ale wierzcie mi, że wychodzą bardzo smaczne, a przepis jest bardzo łatwy. Idealne na pierwszy raz ponieważ zawsze wychodzą i bardzo długo zachowują świeżość. Początkowo są twarde, ale spokojnie zmiękną w ciągu kilku dni.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 250 g masła ( można zastąpić kostką margaryny )
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka miodu ( 25 dag )
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika ( u mnie zawsze Kamis )
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka wody

Masło należy roztopić w garnku, dodajemy cukier, miód, przyprawę do piernika i kakao. Gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do przestudzenia.

Do ostudzonej masy dodajemy jajka oraz mąkę ( centymetrowa warstwa mąki powinna zostać na dnie torebki ). Sodę rozpuszczamy w jednej łyżeczce wody i dodajemy. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie przypominało konsystencją plastelinę ( taką już rozgrzaną w dłoniach 🙂 ).

Ciasto rozwałkowujemy ciut grubiej niż na pierogi. Wykrawamy ulubione kształty i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 10-12 minut, termoobieg w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Na pierwszym zdjęciu ( zdjęcia z 2014 roku ) są pierniczki dokładnie z tego przepisu, a na zdjęciach poniżej są również pierniczki staropolskie ( jaśniejsze ):DSC02736DSC02743

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest