BOŻE NARODZENIE | Na Ciepło | Na Kolację | Na Obiad | Na Słono | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI | Zupy

USZKA Z GRZYBAMI

20 grudnia 2015

DSC06718Barszcz z uszkami to kwintesencja smaku Świąt Bożego Narodzenia i jedno z najpyszniejszych Wigilijnych dań. Dziś chciałam Wam przedstawić swój przepis na uszka z którego korzystam od lat. Ciasto jest takie samo jak na pierogi, a w farszu są tylko trzy składniki: grzyby, cebula i masło. Bardzo lubię lepić zarówno pierogi jak i uszka, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Farsz na uszka przygotowuję sobie ( wraz z innymi ) dzień wcześniej (ale spokojnie można zrobić dużo szybciej i zamrozić ). Po pierwsze dlatego, że wówczas mam mniej pracy jednego dnia, a po drugie dlatego, że farsz w lodówce nabiera odpowiednie konsystencji i nie trzeba dodawać bułki tartej.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 stołowa łyżka miękkiego masła
  • 1/2 stołowej łyżki soli
  • 1 szklanka wrzącej wody

Do podanej poniżej ilości farszu ciasto zrobiłam z połowy porcji.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem. Drewnianą łyżką mieszamy, aż powstanie nam coś w rodzaju kruszonki, wówczas zaczynamy wyrabiać ciasto. Trwa to parę minut. Gotowe ciasto jest elastyczne, maślane i cieplutkie, nie klei się do blatu, więc nie ma potrzeby podsypywać mąką. Za pomocą małej szklanki wycinamy kółka.

Farsz:

  • 600 g suszonych grzybów
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki dobrego masła
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • sól
  • pieprz

Dzień wcześniej wieczorem należy zalać suszone grzyby zimną wodą i zostawić do rana. Rano opłukać grzyby i zalać przecedzoną ( bardzo drobne sito ) wodą w której się moczyły i gotować 30 minut. Grzyby powinny delikatnie pykać sobie pod przykryciem. Po ugotowaniu odcedzić, a wodę zagotować i zostawić np. do barszczu.

Ostudzone grzyby zmielić na małych oczkach w maszynce do mięsa lub bardzo drobno pokroić.

Masło rozpuścić na patelni i usmażyć pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę cebule z odrobiną soli i cukru. Kiedy cebula się ładnie zarumieni dodajemy do niej zmielone grzyby i lubczyk. Podsmażamy kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem ( sporo )- mieszamy.

Gotowy ostudzony farsz wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

W każde wycięte z ciasta kółko, wkładamy odrobinę farszu i zlepiamy jak pieroga, a następnie łączymy ze sobą oba końce.

Gotujemy w osolonej wodzie, około 1 – 2 minuty po wypłynięciu.

Uwagi:

  1. Uszka mrożę na surowo, układam na papierze do pieczenia warstwami: papier, uszka, papier, uszka itp. w odstępach, żeby się nie skleiły. Mrożę około 6 godzin i przekładamy do woreczków.
  2. Robiąc farsz na uszka robię również farsz do pierogów z kapustą i grzybami. Dzięki temu raz tylko używam maszynki do mięsa, raz moczę grzyby itp.
  3. Odkąd obejrzałam Kuchenne Rewolucje gdzie pani Magda Gesler powiedziała, że smak i zapach grzybów wydobywa lubczyk, zawsze go dodaję. I wiecie co? Pani Magda miała absolutną rację, zaraz po dodaniu grzyby zaczynają pachnieć jak szalone.

Uszka podajemy ostudzone z czerwonym barszczem ( mój barszczy jest jeszcze w planach ). Smacznego!DSC06715DSC06717DSC06719

 

 

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest