BOŻE NARODZENIE | Na Ciepło | Na Kolację | Na Obiad | Na Słono | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI

PIEROGI Z KAPUSTA I GRZYBAMI

21 grudnia 2015

DSC06726Na naszym Wigilijnym stole zawsze są pierogi z kapustą i grzybami. Wprawdzie ja ich nie jem, ale zawsze robię ponieważ mój Mąż bardzo je lubi. Pierogi z grzybami robię tylko raz w roku na Święta. Farsz przygotowuję zawsze razem z farszem na uszka, najczęściej z resztek farszu do uszek ( robię więcej, a później tylko dogotowuję kapustę ). Specjalnie na bloga w tym roku farsz przygotowałam osobno aby wyliczyć faktyczne proporcje.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 stołowa łyżka miękkiego masła
  • 1/2 stołowej łyżki soli
  • 1 szklanka wrzącej wody

Do podanej poniżej ilości farszu ciasto zrobiłam z połowy porcji.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem. Drewnianą łyżką mieszamy, aż powstanie nam coś w rodzaju kruszonki, wówczas zaczynamy wyrabiać ciasto. Trwa to parę minut. Gotowe ciasto jest elastyczne, maślane i cieplutkie, nie klei się do blatu, więc nie ma potrzeby podsypywać mąką. Za pomocą szklanki wycinamy kółka.

Farsz:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki dobrego masła
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • sól
  • pieprz
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziarenek pieprzu

Dzień wcześniej wieczorem należy zalać suszone grzyby zimną wodą i zostawić do rana. Rano opłukać grzyby i zalać przecedzoną ( bardzo drobne sito ) wodą w której się moczyły i gotować około 30 minut. Grzyby powinny delikatnie pykać sobie pod przykryciem. Po ugotowaniu odcedzić.

Kapustę opłukać ( jeśli jest bardzo kwaśna ) i pokroić na mniejsze części ( ja pocięłam nożyczkami ) i umieścić w garnku i ugotować do miękkości w wodzie w której gotowały się grzyby dodając liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Moja gotowała się ponad 2 godziny.

Ostudzone grzyby i kapustę zmielić na małych oczkach w maszynce do mięsa lub bardzo drobno pokroić.

Masło rozpuścić na patelni i usmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę cebule z odrobiną soli i cukru. Kiedy cebula się ładnie zarumieni dodajemy do niej zmielone grzyby oraz kapustę i lubczyk. Podsmażamy kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem- mieszamy.

Gotowy ostudzony farsz wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Doprawiając farsz trzeba pamiętać, że woda w której będziemy gotować pierogi „wyciąga” sól i pieprz. Lepiej, żeby farsz był za ostry lub za słony, ponieważ po ugotowaniu mocny smak zniknie, a idealny smak zostanie osiągnięty.

W każde wycięte z ciasta kółko, wkładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy.

Gotujemy w osolonej wodzie, około 2 – 3 minuty po wypłynięciu.

Pierogi  okraszamy cebulą smażoną na maśle lub inną ulubioną. Smacznego!DSC06722DSC06727DSC06725

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest