BOŻE NARODZENIE | Do Picia | Na Słodko | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI

KOMPOT Z SUSZU

22 grudnia 2015

DSC06751Pyszny i bardzo aromatyczny kompot z suszu, który uwielbia mój Mąż. Jest to chyba jedyny świąteczny zwyczaj jaki dołączył wraz z nim do naszych Świąt Bożego Narodzenia i teraz jest już obowiązkową pozycją. W tym roku pierwszy raz słodziłam kompot tylko miodem ( ze względu na mini Ludzika ) i wyszedł przepyszny. Owoce do kompotu kupuję na wagę jako mieszankę kompotową, ciężko mi więc określić ile jakich owoców używam. Polecam Wam kompot z suszu o zapachu Świąt Bożego Narodzenia do wigilijne kolacji.

Składniki:

  • 1 kg mieszanki suszu kompotowego ( przed namoczeniem )
  • 4 litry wody
  • 2 mandarynki lub jedna pomarańcza
  • 3 laski cynamonu
  • 3 kwiatki anyżu
  • 6 goździków
  • 2 łyżki miodu ( u mnie gryczany )

Dzień wcześniej wieczorem należy zalać suszone owoce zimną wodą i zostawić do rana.

Rano opłukać owoce i zalać świeżą wodą. Do owoców dodajemy cynamon, anyż, miód, goździki i mandarynki ( sparzone gorącą wodą ) przekrojone na pół. Owoce powinny delikatnie pykać sobie pod przykryciem. Mój kompot z suszu gotował się prawie 3 godziny. Po ugotowaniu kompot przecedzić z farfocli, schłodzić i pić 🙂 Smacznego!DSC06750DSC06752DSC06753

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest
  • Wyglada super,ale kompot z suszu Pachnie spalonymi oponami 🙂 🙂 🙂

    • Milka

      hahaha 🙂

  • Albo skarpetami

    • Milka

      🙂