BOŻE NARODZENIE | Na Ciepło | Na Kolację | Na Obiad | Na Słono | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI

FASZEROWANE PIECZARKI

31 grudnia 2015

DSC07075Jak wiecie nie jem i nie lubię pieczarek, ale często robię z nich różne przysmaki ze względu na mojego Męża. Tym razem przepis na faszerowane pieczarki z opisu Pani Jasi. Podobno są niesamowicie pyszne, a ja ze swojej strony gwarantuję, że są efektowne i każdy jest zaskoczony ich wyglądem. Przepis jest prosty, ale pracochłonny. Specjalnie dla Was usmażyłam jedną, a resztę będę smażyć przed przyjściem Gości.

Składniki:

  • 12 kapeluszy pieczarek ( możemy potrzebować mniej lub więcej w zależności od ich wielkości )
  • 12 całych pieczarek ( większych )
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • pieprz
  • sól
  • bułka tarta
  • łyżka przyprawy do mięsa ( można więcej lub mniej w zależności jak intensywną mamy przyprawę )
  • pół pęczka świeżej pietruszki ( niekoniecznie )
  • 2 roztrzepane jajka
  • 4 łyżki mleka
  • olej do smażenia

Pieczarki obieramy, kapelusze odkładamy ( 12 ). Pozostałe pieczarki oraz jajka ( jajka można zetrzeć na tarce ) kroimy w bardzo drobną kosteczkę ( osobne miseczki ).

Na roztopione masło wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy odrobinę soli i cukru i podsmażamy do zarumienienia. Dorzucamy pieczarki, sól, pieprz i łyżeczkę lubczyku. Podsmażamy aż pieczarki ładnie się podsmażą, a woda wyparuje. Dodajemy jajka i podsmażamy kilka minut, aż farsz się ładnie połączy. Jeśli to konieczne doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną pietruszkę. Ostawiamy do przestudzenia.

Każdy kapelusz nadziewamy farszem tak aby powstała nam zgrabna kulka. DSC06835

DSC06837

Do jajek roztrzepanych z mlekiem dodajemy przyprawę do mięsa.

Nadziane pieczarki maczamy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej.

DSC06838DSC06839Smażymy na głębokim oleju aż się ładnie zarumienią. Zawsze kładziemy pieczarki farszem do dołu, dopiero później przekładamy na drugą. Smacznego!DSC07079DSC07082DSC07080