BOŻE NARODZENIE | Ciasta | Na Słodko | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI | WIELKANOC

SERNIK KAWOWY

1 stycznia 2016

DSC07070W Święta piekłam sernik, który niestety mi się nie udał. Być może byłam już zmęczona, albo niepotrzebnie trzymałam się ściśle przepisu. Pozostał mi niedosyt więc postanowiłam upiec sernik na Sylwestra. Pierwszy raz ( z duszą na ramieniu ) piekłam sernik w kąpieli wodnej. Sernik tak pieczony jest po prostu WOW! Jest cudownie wilgotny, mazisty i kremowy. Pysznota! Jeśli nie mielicie sami sera to przepis jest bardzo szybki i prosty. U nas zostanie na dłużej. Przepis mam ze strony Kotlet.tv ( klik ).

Składniki:

  • 1 kg sera ( dwukrotnie zmielonego lub sprawdzonego z wiaderka )
  • 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ( można parzoną „odfusioną” )
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru ( ja dałam cała szklankę )
  • 1 cały cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki

8 łyżeczek kawy zalewamy 1/3 szklanki wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.

Ser ( zmielony ) umieszczamy w misce i dodajemy: cukier, jajka,cukier waniliowy, mąkę i przestudzona kawę. Mieszamy mikserem na najniższych obrotach do całkowitego połączenia się składników.

Tortownicę szczelnie obkładamy folią aluminiową. Wstawiamy tortownicę do głębszej blaszki ( u mnie piekarnikowa głębsza ). Masę serową przekładamy do tortownicy. Do blaszki piekarnikowej do 1/3 wysokości zewnętrznej części tortownicy wlewamy wrzątek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 1 godziny i 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku, a kiedy przestygnie wstawiamy na całą noc do lodówki. Smacznego!

Oryginał przepisu wraz z filmikiem znajdziecie tu ( klik ).DSC07065DSC07073DSC07084