BOŻE NARODZENIE | Ciasta | Na Słodko | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI | WIELKANOC

PUSZYSTY SERNIK NA MAŚLANYM SPODZIE

6 stycznia 2016

DSC07952

Serniki nie za bardzo mnie lubią i często mi nie wychodzą. Jestem Sernikowym Głupkiem, któremu czasami coś sernikowego się uda. Sernik kawowy ( klik ) był jednym z pierwszych jakie mi w ostatnich latach wyszły. Jednak sernik z dzisiejszego przepisu, który Wam zaproponuje wyszedł mi jak nigdy! Jest puszysty, wilgotny, sernikowy i przepyszny. Pięknie rośnie i prawie nie opada. Pieczony jest długo i być może to jest jego tajemnica. Oprócz tego, że się udaje i jest pyszny to również przepis na niego jest bardzo prosty.

Składniki:

  • wiaderko sera 1000 g ( u mnie President ( klik ) )
  • 7 jajek ( osobno żółta i białka )
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka kaszy manny
  • 35 g budyniu śmietankowego ( z cukrem )
  • 180 g dobrego miękkiego masła
  • szczypta soli

Spód ciasta: 

  • 250 g maślanych ciasteczek ( dowolne bez nadzienia )
  • 1/4 kostki dobrego masła
  • 1/2 łyżki cukru ( można pominąć )

Ciasteczka kruszymy za pomocą malaksera, blendera lub pięści.

Masło topimy i wlewamy do pokruszonych ciasteczek, dodajemy cukier, mieszamy. Przekładamy do blaszki o wymiarach 25 cm x 25 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, uklepujemy i podpiekamy w 180 stopniach, termoobieg przez 15 minut. Studzimy.

W misie miksera umieszczamy miękkie masło i ucieramy parę minut na puszysta masę. Do masła cały czas ucierając dodajemy cukier puder ( porcjami ). Kiedy masło z cukrem ładnie się połączy dodajemy, cały czas ucierając po jednym żółtku. Następnie łyżka po łyżce dodajemy biały ser nadal ucierając. Wyłączamy mikser i dodajemy kaszę manną oraz przesiany proszek budyniowy. Delikatnie mieszamy, kasza i proszek muszą się dobrze połączyć z masą ( ja zrobiłam to robotem na najniższych obrotach, ale myślę, że tradycyjny  mikser jest za mocny i lepiej zrobić to ręcznie ).

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy twarogowej i delikatnie łączymy ze sobą. Masę sernikową wylewamy na podpieczony ( zimny ) spód i pieczemy:

  • pierwsze 20 minut w 180 stopniach ( termoobieg )
  • kolejne 50-70 minut w temperaturze 160 stopni ( termoobieg )

Po upieczeniu sernik zostawiamy na jakieś 20 minut w piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik na kolejne 20 minut. Wyjmujemy i studzimy w chłodnym ale nie zimnym miejscu. Sernik jet pyszny kiedy przestygnie. Smacznego!

DSC07944

DSC07946

DSC07948

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest