Na Ciepło | Na Obiad | Na Słono | W KUCHNI

ĆWIARTKI KURCZAKA Z BROKUŁAMI I SEREM

7 stycznia 2016

DSC07237Pamiętacie weselne ćwiartki o których pisałam tu ( klik). Kiedy ostatni raz je jedliśmy mój Mąż powiedział: „Ciekawe jakby smakowały z nadzieniem brokułowym?” Mój Mąż z warzyw najbardziej lubi mięso więc kiedy on prosi o nadzienie brokułowe to trzeba coś wymyślić. Przemyślałam i oto dziś przedstawiam Wam swój autorski pomysł na ćwiartki kurczaka z nadzieniem brokułowym i z serem. Moim zdanie wyszły przepyszne i myślę, że warto było szukać nowych smaków i lekko unowocześnić tradycję.

Podane poniżej składniki są na 6 ćwiartek z kurczaka o łącznej wadze 2,3 kilograma. Polecam do tego przepisu ćwiartki ponieważ są i tańsze i większe i lepiej się jej trybuje niż udka.

Składniki:

  • 6 ćwiartek z kurczaka
  • 1 brokuł o wadze 300 g ( różyczki )
  • 150 g żółtego sera
  • 1 kulka sera typu mozarella ( 125 g )- niekoniecznie
  • 30 g dobrego zimnego masła
  • 100 g sera typu feta
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ( można więcej )
  • 1/2 opakowania przyprawy do kurczaka

Ćwiartki kurczaka trybujemy ( tutaj zostawiam link do filmiku jak to zrobić ( klik ).

Jeśli używamy mrożonego brokuła, to trzeba go wcześnie rozmrozić.

Brokuł ( surowy ) kroimy na małe kawałeczki.

Na tarce na grubych oczkach ścieramy:

  • ser zółty
  • ser typu feta
  • masło ( zimne )

Sos: W małej miseczce umieszczamy majonez, jogurt, pieprz i czosnek. Mieszamy

Sery i masło umieszczamy wraz z brokułem w misce. Całość zalewamy sosem- mieszamy i odstawiamy na około pół godziny, żeby smaki się przegryzły.

Wytrybowane ćwiartki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Farsz w misce dzielimy na 6 części i po kolei faszerujemy każdą ćwiartkę i spinamy wykałaczkami. Każdy powinien znaleźć swój sposób. Ja wciskam do środka farsz, a płat mięsa zakładam i spinam.

Ćwiartki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy przyprawą do kurczaka i wklepujemy ( masujemy ). Przyprawy dajemy około pół torebki w zależności jak bardzo jest intensywna w smaku i jakiej wielkości mamy udka.

Ćwiartki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, termoobieg na 20 minut, dzięki temu skórka będzie chrupiąca, po 20 minutach zmniejszamy na 180 stopni i pieczemy około 40 minut do godziny (10 minut przed końcem pieczenia na każdej ćwiartce kładziemy plaster sera typu mozarella ( można pominąć ) ).Trzeba wziąć pod uwagę wielkość ćwiartek. Mięsko musi być mięciutkie, a farsz dobrze wypieczony. Smacznego!DSC07241DSC07238DSC07247

Jeśli lubicie brokuły to polecam również poniższe przepisy:

  1. Makaron z brokułami ( klik )
  2. Pasta brokułowa ( klik )
  3. Bułeczki pizzowe ( klik )
Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest