Na Kolację | Na Słono | Na Zimno | Sałatki | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI | WIELKANOC

SAŁATKA PO ŻYDOWSKU

8 stycznia 2016

DSC07224Pyszna, prosta, tania i bardzo smaczna sałatka jarzynowa, która ma tylko trzy składniki. Każdy ją zna i każdy ją kiedyś jadł. Moja wersja jest tradycyjna i mimo, że czasami mam ochotę na jakąś małą modyfikację to koniec końców trzymam się przepisu. Sałatka idealnie pasuje do wędlin i pasztetów, ale można ją również jeść jako samodzielne danie. Czasami przerabiam ja na pastę do chleba za pomocą blendera. Sałatka idealna na każdą okazję. Kiedy podaję przepis na coś tak tradycyjnego jak sałatka po żydowsku to nie bardzo wiem co mam napisać, bo przecież każdy zna jej smak i ma swój sprawdzony przepis.

Składniki:

  • 900 g ziemniaków
  • 8 jajek
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • majonez ( u mnie zawsze Winiary )

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy ( ze skórką ) do miękkości. Studzimy. Lekko ciepłe obieramy ze skórki i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy ze skorupki.

Za pomocą siteczka kroimy ziemniaki i jajka w drobną kosteczkę.

Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, posypujemy szczyptą soli i cukru. Zostawiamy na około 10 minut, żeby zmiękła i dodajemy do jajek i ziemniaków.

Warzywa mieszamy, dodajemy sól i pierz ( sporo ), mieszamy. Dodajemy majonez i mieszamy. Jeśli to konieczne to doprawiamy do smaku. Najlepiej spróbować sałatkę po godzinie i dopiero wówczas ewentualnie doprawić. Smacznego!DSC07221 DSC07227DSC07232