Na Ciepło | NA DIECIE | Na Kanpkę | Na Obiad | Na Słono | W KUCHNI

SMAŻONE PULPETY DROBIOWE

11 stycznia 2016

DSC07279Pyszne, mięciutkie i bardzo soczyste pulpety drobiowe, na które przepis dostałam od koleżanki. Lekko go zmodyfikowałam i wyszły przepyszne. Przepis jest bardzo podobny do tego na pulpety rybne ( klik ), ale zdaniem mojego Męża te są o niebo lepsze. Moje pulpety są z piersi kurczaka ale myślę, że indyk również nadawałby się doskonale. Normalne mielone ( klik ) smażą się dość długo, a te z kurczaka są gotowe po kilku minutach. Podałam z pieczonymi ziemniakami ( klik ), ale można również zjeść pulpety np. z bułką jak burgera. Masa mięsna po wyrobieniu ma bardzo mazistą konsystencję.

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 70 g żółtego sera ( można pominąć, dodać mniej lub więcej )
  • 1 jajko
  • 3 łyżki majonezu ( kopiaste )
  • 1-3 łyżeczka ulubionych ziół ( u mnie lubczyk )
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku ( można dodać świeży )
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • bułka tarta

Potrzebny nam będzie malakser lub maszynka do mięsa, można też składniki drobno pokroić.

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy papierem do pieczenia i mielimy ( ja użyłam malaksera ). Cebulę siekamy drobno ( również użyłam malaksera ), posypujemy szczyptą soli i cukru, żeby zmiękła.

Ser ścieramy na tarce ( na grubych oczkach ) lub kroimy w kosteczkę.

Mięso i cebulę umieszczamy w misce, dodajemy ser, wszystkie przyprawy, sól, pieprz, majonez oraz jajko i wyrabiamy masę

Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Pulpety drobiowe kładziemy na rozgrzany olej i po około minucie zmniejszamy ogień. Kiedy się ładnie zarumienią przekładamy na drugą stronę, zwiększamy ogień i po około pół minuty zmniejszamy. Moje smażyłam w średniej ilości oleju, ale jeśli chcecie „odchudzić” swoje kotlety, można je obsmażyć na niewielkiej ilości oleju i kiedy się zarumienią podlać wodą- przykryć i dusić przez parę minut. Smacznego!DSC07273

DSC07276DSC07285

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest
  • Jak smakowicie wyglądają <3

    • Milka

      Dziękuję :* I tak samo smakują 🙂