Na Kolację | Na Obiad | Na Słono | W KUCHNI

MAKARON Z TUŃCZYKIEM

21 stycznia 2016

DSC07390Ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu więc i moja kuchnia wymaga szybkich przepisów. Makaron z tuńczykiem jest najszybszym daniem świata, szybsza jest chyba tylko jajecznica, kanapka i herbata. Gdyby nie to, że makaron gotuje się 20 minut, to obiad byłby gotowy w 10. Zachęcam Was serdecznie to wypróbowania przepisu na makaron z tuńczykiem bo wiem, że się w nim zakochacie. Szybkie i sycące danie!

Składniki:

  • opakowanie ulubionego makaronu ( u mnie ciemne penne )
  • 2 puszki tuńczyka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka dobrego masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku ( lub 1 ząbek )
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 150 ml śmietanki 12 % ( lub innej słodkiej )
  • 2 łyżki kukurydzy ( niekoniecznie )

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Masło rozpuszczamy na patelni ( u mnie wok ) i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę ze szczyptą soli i cukru. Kiedy się ładnie zarumieni dodajemy tuńczyka, lubczyk, pieprz i podsmażamy chwilkę, aż poczujemy zapach tuńczyka. Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 2 minuty, dodajemy kukurydzę i mieszamy.

Do sosu dodajemy ugotowany ( niepłukany ) makaron, mieszamy i nakładamy na talerz. Smacznego!DSC07395DSC07398DSC07403