Ciasta | Na Słodko | ŚWIAT TORTÓW | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | URODZINY | W KUCHNI

PUSZYSTY BISZKOPT MOJEJ MAMY

23 stycznia 2016

b1Sezon pieczenia tortów już niedługo się zaczyna. Ale, żeby był tort to musi być dobry biszkopt. Czas więc na moje ulubione przepisy na biszkopty, a mam takie dwa. Dziś przedstawiam biszkopt mojej Mamy z przepisu Taty. Usłyszał kiedyś przepis w telewizji i tak zadomowił się w naszej kuchni. Niezwykle prosty i szybki przepis, który ładnie rośne, nie kruszy się i jest pysznie puszysty. Zawsze się udaje. Korzystam również z innego przepisu na biszkopt i tam po upieczeniu należy ciasto upuścić z niewielkiej wysokości wówczas mamy pewność, że nie opadnie. W przypadku tego przepisu również tak robię i serdecznie polecam ten sposób.

Poniższy przepis jest na standardową tortownicę, ale ja zrobiłam z półtorej porcji ponieważ piekłam w większej formie ( czyli: 9 jajek, półtora szklanki cukru i półtora szklanki mąki ).

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( u mnie zawsze Basia )
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Do piany stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier i nadal ubijamy ( na najwyższych obrotach ).

Kiedy piana jest już szklista i bardzo sztywna dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując ( na średnich obrotach ).

Odstawimy mikser ( chyba, że macie opcję bardzo wolnych obrotów w swoim mikserze ).

Przesiewamy mąkę ( w tym miejscu jeśli się boicie, że biszkopt nie wyrośnie, można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia ) i delikatnie łączymy ją z masą w trzech turach.

Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej TYLKO NA DNIE papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 45 minut, termoobieg- do suchego patyczka.

Po upieczeniu upuszczamy biszkopt ( w foremce ) z wysokości 20- 30 cm na podłogę ( nie musicie tego robić ). Przed przekrojeniem biszkopt studzimy. Smacznego!DSC07406DSC07408b2b3

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest
  • Oj to prawda biszkopt rzucany jest zawsze udany 🙂 zawsze wychodzi pyszny

    • Milka

      Fantastyczny sposób. Byłam pewna, że trzeba dodać odrobinę maki ziemniaczanej, ale okazało się, że nie jest to konieczne 🙂