Ciasta | NA PRZYJĘCIU | Na Słodko | ŚWIAT TORTÓW | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | URODZINY | W KUCHNI

TORT ŚMIETANOWO- KAWOWY ( GWIEZDNE WOJNY )

25 stycznia 2016

DSC07438Nie bez powodu Tort Kawowy otwiera sezon przepisów na Torty, ponieważ ten przepis jest mojego autorstwa od początku do końca. Wykorzystałam tu przepis na biszkopt mojej Mamy ( klik ), zwiększyłam jedynie proporcje. Tort kawowy najbardziej lubi O. i najczęściej piekę go na Jego urodziny, nie mogło być inaczej i w tym roku 🙂 Motywem przewodniu imprezy urodzinowej były Gwiezdne Wojny, a tort zdobił opłatek z czymś tam z tego własnie filmu 🙂

Składniki na biszkopt:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej ( u mnie Basia )
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 9 jajek
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Do piany stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier i nadal ubijamy ( na najwyższych obrotach ).

Kiedy piana jest już szklista i bardzo sztywna dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując ( na średnich obrotach ).

Odstawimy mikser ( chyba, że macie opcję bardzo wolnych obrotów w swoim mikserze ).

Przesiewamy mąkę ( w tym miejscu jeśli się boicie, że biszkopt nie wyrośnie, można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia ) i delikatnie łączymy ją z masą.

Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej TYLKO NA DNIE papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 40 minut, termoobieg- do suchego patyczka.

Po upieczeniu upuszczamy biszkopt ( w foremce ) z wysokości 20- 30 cm na podłogę. Przed przekrojeniem biszkopt studzimy.

Składniki na krem do przełożenia tortu:

  • 1 litr mocno ( przynajmniej 12 godzin ) schłodzonej śmietany kremówki 36 %
  • 1/2 szklanki cukru

Śmietanę ubijamy na bardzo sztywno na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i nadal ubijamy. Jeśli wydaje Wam się za mało słodka, spokojnie możecie dodać więcej cukru.

Składniki na kawowy poncz do nawilżenia tortu:

  • 200 ml śmietany kremówki 36 % lub 30 %
  • 3 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej drobno mielonej
  • 1 łyżeczka wódki ( białej )
  • 3 i 1/2 łyżki cukru

W misce umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy do rozpuszczenia się cukru i kawy. Śmietana ma nie być ubita, ale nie może być też płynna. Powinna mieć konsystencję jogurtu do picia, a w smaku powinna być słodko ( bardzo )- gorzko- kawowa.

Przełożenie tortu:

Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy płaty.

Na dno tortownicy ( z założonymi bokami ) kładziemy górny płat wierzchem do dołu, nasączamy połową kawowego ponczu i wykładamy połowę kremu.

Przykrywamy środkowym płatem, nasączamy drugą połową kawowego ponczu i wykładamy druga połowę kremu.

Przykrywamy dolnym płatem dołem do wierzchu ( dzięki temu góra tortu będzie prosta jak stół ). Całość szczelnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najczęściej przekładam tort dzień wcześniej i zostawiam w lodowce na całą noc.DSC07414

Do ozdobienia wykorzystałam:

  • opłatek
  • 1 litr mocno ( przynajmniej 12 godzin ) schłodzonej śmietany kremówki 36 %
  • 1/2 szklanki cukru
  • barwniki spożywcze
  • usztywniacz do śmietany

Na drugi dzień połową śmietany smaruję górę tortu i boki- wyrównuję, a druga połową zdobię. Smacznego!

DSC07429DSC07445DSC07448

 

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest