BOŻE NARODZENIE | Ciasta | Na Ciepło | Na Obiad | Na Słono | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI

PIEROGI RUSKIE

6 lutego 2016

DSC07542Uwielbiam pierogi, zwłaszcza ruskie. To jest moja ulubiona potrawa, która nigdy mi się nie znudzi. Pierwsze pierogi sama zrobiłam dopiero jako żona i od tamtej pory znalazłam swój przepis idealny. Puchate pierogi pełne farszu i kwaskowatego smaku twarogu. Podstawą idealnych pierogów ruskich jest dobry biały ser ( w papierku ) i dobre ziemniaki. Ciasto na pierogi od lat robię takie samo, a przepis już wcześniej pojawił się na blogu.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 stołowa łyżka miękkiego masła
  • 1/2 stołowej łyżki soli
  • 1 szklanka wrzącej wody

Do podanej poniżej ilości farszu ciasto zrobiłam z podwójnej porcji.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem. Drewnianą łyżką mieszamy, aż powstanie nam coś w rodzaju kruszonki, wówczas zaczynamy wyrabiać ciasto. Trwa to parę minut. Gotowe ciasto jest elastyczne, maślane i cieplutkie, nie klei się do blatu, więc nie ma potrzeby podsypywać mąką. Za pomocą szklanki wycinamy kółka.

Farsz:

  • 2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg białego sera
  • 2 duże cebule
  • 1/2 kostki masła ( 100 g )
  • sól
  • 1 łyżeczka pieprzu ( lub więcej )
  • szczypta soli

Ziemniaki i biały ser mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach.

Masło rozpuścić na patelni i usmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę cebule z odrobiną soli i cukru. Kiedy cebula się ładnie zarumieni dodajemy ją do masy ziemniaczano- serowej. Dodajemy sól, pieprz i wyrabiamy.

W każde wycięte z ciasta kółko, wkładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy.

Gotujemy w osolonej wodzie, około 2 – 3 minuty po wypłynięciu.

Pierogi ruskie okraszamy cebulą smażoną na maśle lub inną ulubioną. Smacznego!DSC07530DSC07528DSC07534

A może macie ochotę na inne pierogi?

Pierogi za kapustą i z grzybami ( klik )

Pierogi z kaszą gryczaną i z białym serem ( klik )

Pierogi z mięsem ( klik )

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest
  • oj, wysoko postawiona poprzeczka 😀 ale faktycznie domowe pierogi są najlepsze na świecie !!

    • Milka

      To prawda 🙂