Babeczki, Muffinki | BOŻE NARODZENIE | Na Słodko | ŚWIĄTECZNE OKAZJE

CYNAMONOWE MUFFINKI

24 lutego 2016

Dieta, dieta… a przecież czasami trzeba zjeść coś słodkiego 🙂 Moimi słodyczami są owoce, ale dla innych piekę bez ograniczeń. Tym razem zamówienie od Dwupaczki z dostawą do domu. Pyszne, mokre i bardzo cynamonowe muffinki, które skradły moje serce kilka lat temu. Najczęściej te muffinki piekę na Święta Bożego Narodzenia ale w ciągu roku również są częstym dodatkiem do niedzielnej kawy. Czy jest coś szybszego do upieczenia niż muffinki?

Z podanych składników otrzymamy około 20 muffinek.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki ( u mnie Basia )
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  • 230 g dobrego miękkiego masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 i 1/4 szklanki dobrego mleka

Wszystkie suche składniki przekładamy do mniejszej miski ( można przesiać ).

Miękkie masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie ( cały czas ubijając ) dodajemy po jednym jajku.

Do masy maślano- jajecznej dodajemy na zmianę mleko i składniki suche ( cały czas miksując ), aż do wyczerpania obu składników.

Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i wlewamy ciasto.

Muffinki pieczemy w 180 stopniach, termoobieg, przez 20 -25 minut. Smacznego!DSC07584

DSC07581

DSC07594

Przepis pochodzi ze strony: Moje Wypieki ( klik ).

 

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest