Na Ciepło | NA DIECIE | Na Kolację | Na Słono | W KUCHNI | WEEKENDOWE ŚNIADANIE

ZIELONE PLACUSZKI ( Z CUKINII )

29 lutego 2016

IMG_4255Ostatni weekend „dorabiałam” jako niania najsłodszej, najpiękniejszej, najmądrzejszej i najcudowniejszej Dziewczynki na świecie. Na niedzielny obiad musiałam przygotować coś zdrowego i jednocześnie jadalnego 😉 . Mama Kochanej Kruszynki zaproponowałam placuszki z cukinii z przepisu z bloga Ala’ Antkowe ( link do  przepisu na dole wpisu ). Myślałam, że wyjdą zielone bezsmakowe dętki, a wyszły przepyszne zielone placuszki. Niebo w buzi Dwulatki i jej Ciotki. Oczywiście wersja dla dzieci różni się od tej dla dorosłych intensywnością doprawienia, ale obie wersje skradły moje serce. Jutro robię je ponownie 🙂

Z poniższy składników wyszło mi 7 placuszków w wersji dla dorosłych. Przy wersji dla dzieci można trzymać się przepisu Autorki Ala’ Antkowe lub zmniejszyć ilość przypraw w poniższym przepisie.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 – 3 duże ząbki czosnku
  • 1/2 średniej cebuli ( można pominąć )
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 czubata łyżeczka ulubionych ziół ( np. bazylia, lubczyk itp )
  • 4 -5 łyżek mąki pszennej lub razowej
  • 1 duże jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej ( lub oliwa z oliwek lub masło klarowane )

Cukinie obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach i przekładamy na sito. Dociskając łyżką lub miską odsączamy z wody. Po pierwszym odciśnięciu odczekałam 10 minut i odcisnęłam ponownie.

Do startych cukinii dodajemy posiekany drobno koperek, wszystkie przyprawy i przeciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy. Dodajemy mąkę, wbijamy jajko i energicznie mieszamy do połączenia się ciasta na zielone placuszki.

Łyżką wykładamy placki na rozgrzany tłuszcz i smażymy przez około 6-8 minut z każdej strony do czasu aż się ładnie zarumienią na brązowo. Smacznego!12

Oryginalny przepis znajdzie tu ( klik ).

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest