Na Kolację | NA PRZYJĘCIU | Na Słono | Na Zimno | W KUCHNI

ROLADA WAFLOWA NA SŁONO

14 marca 2016

DSC07796Dziś przepis na coś smacznego i nowego. Rolada waflowa nadziewana farszem ziemniaczano serowym lub ziemniaczano pieczarkowym. Przystawka, która zachwyciła wszystkich gości. Pyszna zarówno na ciepło jaki i na zimno. Wymaga troszkę pracy, ale warto poświęcić więcej czasu. Sukces gwarantowany!

Składniki ( baza obu rolad ):

  • 2 wafle andruty o wymiarach
  • 6 większych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 200 g boczku na skwarki
  • 50 g masła
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1/3 szklanki mleka
  • masło klarowane
  • bułka tarta
  • olej

Dodatkowo do wersji pieczarkowej:

  • 20 dag pieczarek
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 10 dag sera żółtego tartego ( można więcej )- ja dałam w plastrach i to był błąd bo rolada nie była zwarta.

Dodatkowo do wersji serowej:

  • 125 g białego sera

Boczek kroimy w drobną kosteczkę i smażymy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle klarowanym z odrobiną soli i cukru do momentu aż się ładnie zarumieni.

Pieczarki obieramy i kroimy kostkę. Podsmażamy z odrobiną pieprzu i łyżeczką lubczyku.

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dodajemy masło ( 50 g ) i przykrywamy. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy śmietanę, mleko i robimy puree, można za pomocą blendera ale polecam użyć ugniatacza do ziemniaków.

Do puree dodajemy usmażoną cebulkę, boczek i dzielimy na dwie równe porcję.

Do jednej porcji dodajemy pokruszony w dłoniach biały ser, doprawiamy do smaku solą i pieprzem ( można dodać szczyptę gałki ) i mieszamy.

Do drugiej porcji dodajemy podsmażone pieczarki oraz żółty ser, doprawiamy do smaku solą i pierzem i mieszamy.

Na jeden wafel ( andrut ) wykładamy gorące puree z białym serem i równo rozsmarowujemy.DSC07760

Na drugin wafel ( andrut ) wykładamy gorące puree z pieczarkami i równo rozsmarowujemy.DSC07759

Każdy wafel odkładamy na około 20 minut, dzięki temu wafel zmięknie pod wpływem ciepła. Po tym czasie zwijamy każdy wafel w roladę i kroimy na plastry.

DSC07763

DSC07765DSC07764

Każdy plaser maczamy w roztrzepanym w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Smacznego!

DSC07795

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest
  • jadłam i potwierdzam…pyyychaaa
    :):)