BOŻE NARODZENIE | Na Kolację | NA PRZYJĘCIU | Na Słono | Na Zimno | Sałatki | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | URODZINY | W KUCHNI | WIELKANOC

SAŁATKA JARZYNOWA

28 marca 2016

DSC07937Klasyczna sałatka jarzynowa, doskonała na każdą okazję. Najsmaczniejsza w wykonaniu mojej Teściowej, ale niestety robi ją na oko 🙂 Moja wersja sałatki jarzynowej jest smaczna i całkowicie tradycyjna. Sałatkę można przygotować wg mojego przepisu, ale można też dodać swoje dodatki np. kukurydzę. Co kto lubi 🙂 

Składniki:

  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 7 średnich ziemniaków
  • 7 jajek
  • 1/2 średniego selera
  • 2 średnie cebule
  • 3 większe ogórki konserwowe
  • majonez ( u mnie zawsze Winiary )
  • pieprz
  • sól
  • cukier
  • puszka zielonego groszku konserwowego ( zapomniałam dodać 🙂 )

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie myjemy i gotujemy ( ze skórką ) do miękkości. Studzimy. Lekko ciepłe obieramy ze skórki i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy ze skorupki.

Za pomocą siteczka kroimy ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i jajka w drobną kosteczkę.

Ogórki konserwowe kroimy w kostkę.

Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, posypujemy szczyptą soli i cukru. Zostawiamy na około 10 minut, żeby zmiękła i dodajemy do jajek i ziemniaków.

Warzywa mieszamy, dodajemy sól i pierz ( sporo ), mieszamy. Dodajemy majonez i mieszamy. Jeśli to konieczne to doprawiamy do smaku. Najlepiej spróbować sałatkę po godzinie i dopiero wówczas ewentualnie doprawić. Smacznego!DSC07939DSC07940DSC07942

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest