Ciasta | Na Słodko | W KUCHNI

CIASTO ZE SZPINAKIEM

7 kwietnia 2016

DSC08058Już dawno temu znalazłam zdjęcie tego ciasta, ale zawsze jakieś inne lądowało w piekarniku. Dziś w końcu się zdecydowałam i żałuję…żałuję, że tyle zwlekałam! To ciasto to jakiś smakowy kosmos! Od dziś mój numer jeden, zakochałam się po uszy. Przełożyłam je śmietaną ponieważ była w przepisie, a poza tym dzięki niej efekt wizualny jest nieziemski. Ale ciasto ze szpinakiem można spokojnie upiec w keksowej foremce lub jako muffinki i po prostu zjeść, niekoniecznie dzieląc się z innymi 🙂 . Ciasto jest puszyste, wilgotne i przepysznie pyszne. A jak musi wyglądać jako tort? Chyba sprawdzę na swoim urodzinowym 🙂

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru ( użyłam drobnego )
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 szklanki mąki pszennej ( u mnie Basia tortowa )
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 g szpinaku ( posiekanego )

Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody na sitku ( porządnie ).

Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę na bardzo wysokich obrotach miksera.

Cały czas ubijając ( na najwyższych obrotach ) wlać powoli strużką olej.

Do masy dodać szpinak i sok z cytryny. Dobrze zmiksować.

Do ciasta wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia się składników ( za pomocą szpatułki lub łyżki ).

Tortownicę ( 25 cm, ale można użyć mniejszej wówczas ciasto będzie wyższe ) wykładamy papierem do pieczenia ( tylko dno ) i pieczemy około 40-50 minut ( do suchego patyczka ), termoobieg, w temperaturze 170 stopni.

Po upieczeniu ciasto studzimy.

I albo można zjeść 🙂 Albo odciąć mu wierzch i za pomocą łyżki z wierzchniego kawałka zetrzeć/zrobić okruszki.

Krem:

  • 250 ml śmietanki kremówki ( 36 % )
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru pudru

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.

Śmietanę wykładamy na dolny blat ciasta, wyrównujemy i posypujemy pokruszonym wierzchem ( górnym blatem ).

Dekoracja:

Ciasto posypujemy pestkami granatu, które pasują idealnie. I tak ślicznie błyszczą. Smacznego!DSC08054

DSC08065DSC08068

Opierałam się na trzech przepisach, każdy podobny :): ( klik ) ( klik ) ( klik )

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest
  • O matko:0 jakie smieszne to ciasto :-)wygląda jak mech z lasu 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 zaintrygowalas mnie tym prZepisem gdyZ uwielbiam sZpinak 🙂

    • Paulina

      Pod taką nazwą widnieje w internecie” Leśny Mech ” 🙂

  • Jak przecięłaś ciasto w poprzek?

    • Paulina

      Nożem ścięłam wierzch ciasta ( tak jak się przecina się biszkopt), pokruszyłam/starłam wewnętrzną stronę za pomocą łyżki, a resztę zjadłam 🙂