Na Ciepło | Na Kanpkę | Na Obiad | Na Słono | Na Zimno | W KUCHNI

MIELONE KOTLETY Z WARZYWNĄ WKŁADKĄ

21 kwietnia 2016

DSC08142Dziś zdrowe mielone kotlety z warzywami i odrobiną pasty z suszonych pomidorów. Pyszne z charakterystycznym posmakiem suszonych pomidorów. Bardzo soczyste i pulchniutkie kotlety mielone w bardzo zdrowej wersji. Moim zdaniem najlepsze zdrowe kotlety jakie jadłam. Mój Mąż powiedział, że smakują jak spaghetti 🙂

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów ( z Biedronki: fioletowa z czosnkiem- ( klik ) )
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 3 łyżki mąki razowej
  • masło klarowane ( około 1-2 łyżek )
  • 1 szklanka ciepłej wody

Mięso mielone umieszczamy w misce.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i posypujemy solą. Zostawiamy na kilka minut, aby cebula zmiękła. Dodajemy do mięsa.

Warzywa korzeniowe ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Dodajemy do mięsa.

Do mięsa i warzyw dodajemy 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów, jajko, sól, pieprz i bazylię.

Wyrabiamy na gładką masę.

Jeśli to konieczne doprawiamy do smaku.

Mokrymi dłońmi kształtujemy kotlety.

Obtaczamy w razowej mące.

Smażymy małej ilości masła klarowanego, kilka minut z każdej strony.

Wolnym strumieniem podlewamy kotlety szklanką ciepłej wody.

Przykrywamy i dusimy około 20 minut. Smacznego!DSC08136DSC08139DSC08141