Babeczki, Muffinki | Ciasta | Ciasteczka | Inne | Na Słodko | ŚWIAT TORTÓW | W KUCHNI

ZAPUSZKOWANY KARMEL

30 kwietnia 2016

DSC08186Przepis znany i bardzo popularny. Długo się zastanawiałam czy w ogóle jest sens wrzucać zapuszkowany karmel ( zwany również masą kajmakową ) na bloga, skoro każdy go zna. Jednak za kilka dni tort z jego udziałem pojawi się na blogu więc wrzucam dla pewności, być może Ktoś jeszcze nie zna zapuszkowanego karmelu? Można również kupić już gotową masę kajmakową w puszce, ale nie jest tak smaczna jak zapuszkowany karmel. Potwornie boję się takiego prawdziwego karmelu, który się robi z użyciem termometru cukierniczego. Raz próbowałam i zniszczyłam zarówno garnek jak i stopiłam plastikowe elementy piór miksera. Dlatego zapuszkowany karmel wiele lat temu był moim odkryciem i już na zawsze zostanie ze mną. Taki karmel można wykorzystać do różnego rodzaju ciast, jako polewę do lodów lub wyjadać kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego 🙂

Składniki:

  • 1 puszka mleczka skondensowanego słodzonego
  • woda
  • garnek

Puszkę z mleczkiem skondensowanym umieszczamy w garnku ( moje leżały, ale mogą również stać na baczność ) i zalewamy ZIMNĄ WODĄ do całkowitego pokrycia.

Nie przykrywamy pokrywką garnka!

Garnek z puszką zalaną wodą stawiamy na średnim palniku na średnim ogniu ( woda ma lekko bulgotać ) i gotujemy 3 godziny od momentu wstawienia na gaz ( nie od zagotowania wody ). Co jakiś czas uzupełniamy wodę, puszka mleczka skondensowanego musi być zawsze CAŁA pod wodą.

Po 3 godzinach wyłączamy gaz i zostawiamy puszkę do całkowitego ostygnięcia.

Nigdy nie wolno otwierać gorącej puszki!

Kiedy ostygnie otwieramy jak konserwę i zajadamy 🙂

Co zrobić, żeby puszka nie wybuchła:

  1. Jeśli woda w której gotujemy puszkę zbyt mocno „bulgota” to zmniejszamy gaz, jeśli zupełnie nie „bulgota” to lekko zwiększamy.
  2. Nigdy nie zostawiamy puszki samej na dłużej niż 30 minut.
  3. Nie przykrywamy garnka.
  4. Nie dziurawimy puszki.
  5. Puszka zawsze musi być w pełni pokryta wodą.
  6. Puszka musi przestygnąć w wodzie której się gotowała, wyjmowanie jej gorącej z wody nie ma sensu i jest niepotrzebne.
  7. Jeśli mamy większy garnek to można gotować kilka puszek jedocześnie.
  8. Puszkę otwieramy jak będzie zimna.
  9. Puszka z mleczkiem gotowana krócej niż trzy godziny sprawi, że karmel będzie będzie rzadszy.
  10. Mleczko najlepiej ugotować sobie dzień wcześniej.

Gotowałam dwie puszki jednocześnie przez 3 godziny. Smacznego!DSC08184DSC08180DSC08182

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest
  • Mmmm..uwielbiam 🙂 widze ,ze bedzie przepyszny torcik…

    • Paulina

      Jeśli tylko zwlekę się z łóżka to będzie przepyszny tort 🙂

  • Nie wiedzialam ,ze to takie łatwe :-):-)Ja kiedys probowalam zrobic karmel z cukru roztopionego w garnku,ale nawet nie pytaj jak sie to skonczylo…hehe

    • Paulina

      Pewnie tak jak u mnie 🙂 nowym garnkiem 🙂