Ciasta | Na Słodko | ŚWIAT TORTÓW

TORT ŚMIETANOWO- KARMELOWY

5 maja 2016

DSC08244nablogMój Urodzinowy 🙂 Tort karmelowy 🙂 Pyszny, słodziutki i bardzo prosty. Smak zniewala, a prostota wykonania zachęca do upieczenia. Jest to jeden z moim flagowych tortów i jeden z pierwszych jakie wymyśliłam. Powstał zaraz po torcie kawowym ( klik ) i od lat gości na rodzinnych imprezach. W mojej rodzinie każdy ma swój ulubiony tort, ale i tak zjadają wszystkie z takim samym zachwytem. Lizusy 😉 Mój urodzinowy również cieszył się powodzeniem. Zdjęcia powstały podczas przyjęcia/grilla więc z góry przepraszam za jakość 🙂

Składniki na biszkopt:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( u mnie zawsze Basia )
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Do piany stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier i nadal ubijamy ( na najwyższych obrotach ).

Kiedy piana jest już szklista i bardzo sztywna dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując ( na średnich obrotach ).

Odstawimy mikser ( chyba, że macie opcję bardzo wolnych obrotów w swoim mikserze ).

Przesiewamy mąkę ( w tym miejscu jeśli się boicie, że biszkopt nie wyrośnie, można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia ) i delikatnie łączymy ją z masą.

Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej TYLKO NA DNIE papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 40 minut, termoobieg- do suchego patyczka.

Po upieczeniu upuszczamy biszkopt ( w foremce ) z wysokości 20- 30 cm na podłogę. Przed przekrojeniem biszkopt studzimy.

Składniki na krem do przełożenia tortu:

  • 1/2 litra mocno ( przynajmniej 12 godzin ) schłodzonej śmietany kremówki 36 %
  • 4 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubijamy na bardzo sztywno na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i nadal ubijamy. Jeśli wydaje Wam się za mało słodka, spokojnie możecie dodać więcej cukru.

  • 1 puszka ugotowanego mleczka skondensowanego słodzonego ( klik )

Przełożenie tortu:

Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy płaty.

Na dno tortownicy ( z założonymi bokami ) kładziemy górny płat wierzchem do dołu, wykładamy karmel ( klik ).

Przykrywamy środkowym płatem i wykładamy śmietanę.

Przykrywamy dolnym płatem dołem do wierzchu ( dzięki temu góra tortu będzie prosta jak stół ). Całość szczelnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najczęściej przekładam tort dzień wcześniej i zostawiam w lodowce na całą noc.

Karmel i biszkopt się kolorystycznie zlewają, ale jeśli chcecie kontrastu to można upiec ciemny biszkopt lub dodać odrobinę kakao do karmelu i dobrze wymieszać.

Do ozdobienia wykorzystałam:

  • 1/2 litra mocno ( przynajmniej 12 godzin ) schłodzonej śmietany kremówki 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • barwniki spożywcze
  • usztywniacz do śmietany
  • kolorowe perełki
  • opłatkowe stokrotki

Na drugi dzień połową śmietany smaruję górę tortu i boki- wyrównuję, a druga połową zdobię. Smacznego!DSC08194nablogDSC08240nablogDSC08242nablog

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest