Ciasta | NA PRZYJĘCIU | Na Słodko | ŚWIAT TORTÓW

TORT ŚMIETANOWO- TRUSKAWKOWY

1 czerwca 2016

DSC08613BLOGProsty tort o niepowtarzalnym smaku truskawek z bitą śmietaną. Absolutny smak dzieciństwa. Przepyszny! Piekłam go z Okazji Dnia Matki na zamówienie Maluszków dla ich Ukochanej Mamy. Jest niebiańsko pyszny chociaż tak prosty w wykonaniu 🙂 Polecam serdecznie, zwłaszcza teraz kiedy można kupić świeże truskawki. Tym razem biszkopt przekroiłam tylko na pół ale możecie przeciąć również na trzy. Pełna dowolność.

Składniki na biszkopt:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( u mnie zawsze Basia )
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Do piany stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier i nadal ubijamy ( na najwyższych obrotach ).

Kiedy piana jest już szklista i bardzo sztywna dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując ( na średnich obrotach ).

Odstawimy mikser ( chyba, że macie opcję bardzo wolnych obrotów w swoim mikserze ).

Przesiewamy mąkę ( w tym miejscu jeśli się boicie, że biszkopt nie wyrośnie, można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia ) i delikatnie łączymy ją z masą.

Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej TYLKO NA DNIE papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 40 minut, termoobieg- do suchego patyczka.

Przed przekrojeniem biszkopt studzimy.

Składniki na krem do przełożenia tortu:

  • 1 litr mocno ( przynajmniej 12 godzin ) schłodzonej śmietany kremówki 36 %
  • 1 szklanka cukru pudru ( lub mniej )
  • 1/2 kg świeżych truskawek ( można więcej )

Śmietanę ubijamy na bardzo sztywno na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i nadal ubijamy.

Przełożenie tortu:

Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa płaty.

Truskawki myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Na dno tortownicy ( z założonymi bokami ) kładziemy górny płat wierzchem do dołu, wykładamy 3/4 ubitej śmietany.

Na śmietanę wykładamy truskawki, lekko dociskamy aby truskawki zatopiły się w śmietanie.

Przykrywamy dolnym płatem dołem do wierzchu ( dzięki temu góra tortu będzie prosta jak stół ). Górę smarujemy pozostałą śmietaną.

Całość szczelnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najczęściej przekładam tort dzień wcześniej i zostawiam w lodowce na całą noc.

Do ozdobienia wykorzystałam:

  • 1/2 litra mocno ( przynajmniej 12 godzin ) schłodzonej śmietany kremówki 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • barwniki spożywcze
  • usztywniacz do śmietany
  • opłatkowe stokrotki

Na drugi 1/3 śmietany smaruję boki tortu- wyrównuję, a pozostałą śmietaną ( 2/3 ) zdobię. Smacznego!DSC08610BLOGDSC08612BLOGDSC08614BLOG

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest
  • Omnomnom…moje ulubione zestawienie…smietana i truskawki 🙂 🙂 🙂 pychaa

    • Paulina

      Połączenie idealne 🙂