Do Picia | Na Słodko | W KUCHNI

KAWA MROŻONA Z GAŁKĄ LODÓW

14 czerwca 2016

DSC08888Mój sposób na chłodne dni to woda z lodem, lody, koktajle owocowe, wentylator przeciągi, mrożona herbata, lemoniada i kawa mrożona. Lata szczerze nienawidzę i okres od połowy czerwca do końca wakacji to dla mnie męka. Ale chcąc nie chcąc upały są i trzeba sobie jakoś radzić. Zacznijmy od kawy mrożonej. Zimna, kremowa i pyszna, najsmaczniejsza z gałką lodów śmietankowych. Uwielbiam! Użyłam kawy z ekspresu, ale można użyć parzonej ( fusiastej zwanej plujką 🙂 ), rozpuszczalnej, bezkofeinowej, inki, smakowej…każdej innej ulubionej.

Do mrożonej kawy potrzebny jest lód, ale troszkę inny niż zwykle.

Kostki mrożonej kawy:

Zaparzoną i przestudzoną kawę, z cukrem lub bez ( wedle uznania ), wlewamy do woreczka lub pojemnika na lód i zamrażamy. Kawa powinna być intensywna w smaku.

Mrożona kawa:

Składniki:

  • szklanka zaparzonej kawy ( z cukrem lub bez )
  • dobre mleko
  • kulka ulubionych lodów
  • łyżeczka ulubionego likieru kawowego
  • 3-6 kostek zamrożonej kawy
  • bita śmietana do dekoracji

W większej szklance umieszczamy kostki kawowe.

Wlewamy ulubiony likier ( niekoniecznie ).

Wlewamy zaparzoną wcześniej kawę ( nie musi być zimna ).

Dodajemy gałkę lodów.

Kawa mrożona gotowa 🙂 Można ją ozdobić bitą śmietaną!

Moje kostki kawowe robię bez cukru, ale spokojnie można zamrozić słodzoną kawę. Smacznego!DSC08887DSC08889DSC08893

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest
  • Mmm…pycha..uwielbiam kawę w kazdym wydaniu..:)myślę ,że nie raz wypróbuje ten przepis:)

    • Paulina

      Chyba taki przepis na kawę zna każdy 🙂 ale warto wypróbować kawowe kostki 🙂