Na Ciepło | NA DIECIE | Na Kolację | Na Obiad | NA PRZYJĘCIU | Na Słono | Na Zimno | W KUCHNI

SZYBKIE PAŁKI Z KURCZAKA

22 czerwca 2016

DSC08900Czy to mecz, czy przyjęcie! Szybkie pałki z kurczaka są dobre na każdą okazję. Dla mnie idealne na męską nasiadówkę jak i na przyjęcie np. urodzinowe. Pracy prawie nic, a efekt końcowy zadowoli gości. A jak szybko się robią! Przepis jest tak prosty, że aż wstyd go zamieszczać na blogu…potraktujmy go więc bardziej jako pomysł niż przepis 🙂

Wykorzystałam maleńkie pałeczki z kurczaka, Pani w sklepie powiedziała, że to są pałki od skrzydełek. Malutkie, zgrabne i o dziwo bardzo mięsne. Jeśli takich nie uda Wam się kupić to mogą być to również te większe pałki lub małe udka.

Składniki:

  • 3 kg pałek z kurczaka
  • ulubiona przyprawa do kurczaka ( ja użyłam tej ( klik ) )
  • 1/4 szklanki oleju
  • dodatkowo można dodać ząbki czosnku lub gałązki rozmarynu ( ja nie dodałam ).

Wieczorem umyte i osuszone ręcznikiem pałki z kurczaka wrzucamy do miski, zasypujemy przyprawą i polewamy olejem. Mieszamy. Wkładamy do lodówki.

Na drugi dzień na głębszej blaszce piekarnikowej ( tej która była w zestawie z piekarnikiem ) wyłożonej papierem do pieczenia układamy pałki. Mieści się równo 3 kg 🙂

Pałki pieczemy w piekarniku, 230 stopni, termoobieg przez około 1 godzinę do 1 1/2 godziny. Pyszne i na ciepło i na zimno. Smacznego!

I co znacie prostszy przepis? 🙂DSC08907

DSC08906DSC08910

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest