Na Ciepło | Na Obiad | Na Słono | W KUCHNI

NADZIANE ROLADKI ZE SCHABU

15 lipca 2016

DSC09430Chyba nie ma smaczniejszego kotleta niż klasyczny schabowy, ale każdy czasami potrzebuje odmiany. Moja propozycja to nadziane roladki ze schabu. Nadzienie bardzo podobne jak w dewolaju, ale pracy przy nich znacznie mniej. Najsmaczniejsze z ziemniakami i mizerią.

Składniki na 3 roladki:

  • 3 plastry schabu ( kupiłam krojony schab w Biedronce )
  • 1 łyżka dobrego masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki startego żółtego sera ( na drobnych oczkach )
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • mleko
  • bułka tarta
  • olej

Plastry schabu rozbijamy bardzo cieniutko, jak najcieniej się uda.

Oprószamy z obu stron solą i pieprzem.

Masło umieszczamy w miseczce, dodajemy ser, koper i zmiażdżony czosnek. Mieszamy.

Nadzienie dzielimy na trzy i na każdy plaster wykładamy porcję masła z serem i czosnkiem.

Nadzienie rozsmarowujemy na całym plastrze schabu i zwijamy. Można boki najpierw zawinąć do wewnątrz i dopiero zwinąć jak przy zwijaniu gołąbków ( klik ).

Obtaczamy w jajku roztrzepanym z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej.

Roladki ze schabu kładziemy na rozgrzany olej i po około minucie zmniejszamy ogień. Kiedy się ładnie zarumienią przekładamy na drugą stronę, zwiększamy ogień i po około pół minuty zmniejszamy. Smażymy na złoty kolor w większej ilości oleju. Smacznego!nablog kolDSC09424DSC09431

 

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest