Na Słono | Przetwory | W KUCHNI

OGÓRKI Z KOPERKIEM- DO SŁOIKÓW

21 lipca 2016

DSC09456

Kolejna propozycja na zamknięcie ogórków w słoikach. Sałatka koperkowa, idealna do obiadu, do mięs lub jako dodatek do kanapki w zimowy wieczór. Przepis jest prosty w wykonaniu i nie wymaga wiele pracy ani czasu. Rok temu, już po sezonie ogórkowym, poczęstowała mnie nimi Koleżanka z pracy. Zachwyciły nasze podniebienia.

Składniki:

  • 5 kg ogórków gruntowych
  • 5 dużych cebul
  • 2 pęczki zielonego koperku ( zwykłego, nie z kwiatem )- można dodać więcej

Zalewa:

  • 2 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanki octu
  • 2 duże łyżki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 opakowania sosu do sałatek koperkowo- ziołowego ( u mnie Knorr )

DSC09443

Ogórki moczymy w zimnej wodzie przez 24 godziny, dzięki czemu będą pełne w środku.

Ogórki kroimy jak na mizerię, ale nie za cienko. Za mnie zrobiła to maszyna.

Cebulę kroimy w półksiężyce.

W mniejszej misce umieszczamy wszystkie sypkie dodatki ( sól, cukier, 2 sosy koperkowo- ziołowe, paprykę) zalewy. Mieszamy.

Ogórki, cebulę i posiekany koperek umieszczamy w dużej misce, mieszamy.

Wlewamy ocet.

Zasypujemy mieszanką przypraw. Mieszamy.

Całość zostawiamy na godzinę co jakiś czas mieszając.

DSC09441

Przekładamy do wyparzonych słoików, zalewamy wytworzonym sokiem. Mocno zakręcamy.

Pasteryzujemy 15 minut.

My pasteryzowaliśmy w piekarniku, ale można też tradycyjnym sposobem.

Sałatkę można zajadać po tygodniu. Smacznego!

DSC09457

 

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest