Ciasta | Ciasteczka | Inne | Na Słodko | W KUCHNI

NIEBIAŃSKIE JAGODZIANKI

22 lipca 2016

DSC09483blogJestem najmłodsza, mam dużo starsze rodzeństwo, o ponad 20 lat. Mojej Babci prawie nie pamiętam, ale mam kilka wspomnień w tym jedno szczególne…Babcia mieszkała w maleńkim mieszkanku koło piekarni, rano zawsze budził mnie zapach świeżych jagodzianek, które babcia o świcie dla mnie kupowała. Były pyszne. Ten przepis jest nowocześniejszy, ale te jagodzianki są boskie. Oto drożdżówki o smaku dzieciństwa. Jagodzianki. Jeśli chodzi o ciasto drożdżowe z tego przepisu, to jest to najlepsze ciasto drożdżowe jakie w życiu jadłam! Jest niebiańsko delikatne!

Z ciastem pracuje się cudownie, chyba tylko z ciastem na piernik staropolski ( klik ) pracowało mi się równie dobrze. Zaraz po wyrobieniu ciasto jest dość rzadkie/luźne, ale kiedy zostawimy je do wyrośnięcia staje się idealnie plastyczne. Trzeba jedynie mieć dłonie oproszone mąką. Przepis mam z bloga „Gotowanie cieszy” ( klik ).

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka ( w tym 5 łyżek ciepłego mleka do rozczynu )
  • 7 łyżek cukru ( w tym jedna łyżka cukru do rozczynu )
  • 550 g mąki ( u mnie Basia ) ( z tego 2 łyżki mąki do rozczynu )
  • 100 g dobrego masła 82 %
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Do nadziania:

  • 1 litr jagód

Do polukrowania:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Rozczyn ( ze składników wyżej podanych podbieramy składniki na rozczyn ):

W małej miseczce umieszczamy pokruszone drożdże, zasypujemy 1 łyżką cukru, wlewamy 5 łyżek ciepłego ( nie gorącego ) mleka, mieszamy do połączenia się składników ( użyłam trzepaczki ), dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy, nie może być grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

W czasie kiedy rozczyn sobie rośnie:

W rondelku umieszczamy pozostałe mleko, dodajemy masło, pozostały cukier ( 6 łyżek ), serek mascarpone.

Gotujemy na małym ogniu do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą.

Odstawiamy do ostygnięcia.

Kiedy mleczna masa wystygnie ( powinna być ciepła, nie gorąca ) wbijamy do niej dwa jajka i energicznie mieszamy ( użyłam trzepaczki ).

Wyrabianie ciasta drożdżowego ( swoje ciasto robiłam robotem, ale spokojnie można ciasto wyrobić ręcznie) :

W misie miksera ( lub w zwykłej większej misce ) umieszczamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, wlewamy masę mleczno- jajeczną oraz rozczyn.

Ciasto wyrabiamy około 7 minut. Jeśli to konieczne podsypujemy mąką ( użyłam 3 łyżek )

Zaraz po wyrobieniu ciasto jest dość rzadkie i takie może być.

Zostawiamy ciasto w misce w której je wyrabialiśmy, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce.

Nadziewanie jagodzianek:

Ciasto po „ostaniu” jest bardzo plastyczne.

Oprószamy dłonie mąką i wykładamy z miski na oprószony blat.

Ciasto dzielimy na 12 części.

Ja zrobiłam to tak:

Kształtujemy wałek.

Przekrawamy wałek na pół.

Każdą połówkę przekrawamy wzdłuż, a następnie każdą połówkę połówki na 3 części.

Bierzemy jeden z kawałków ciasta w oprószone mąką dłonie.

Rozpłaszczamy, aż stanie się wielkości dłoni i nakładamy około 2 łyżek jagód.

Zlepiamy porządnie ciasto np. jak pieroga. Odwracamy i delikatnie kształtujemy w jagodziankę ( owal ).

Na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia układamy jagodzianki zlepieniem do dołu.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut, żeby lekko urosły i stały się puchate.

Pieczemy w 200 stopniach, termoobieg przez 15-20 minut, aż się będą miały złoty kolor.

Swoje piekłam 18 minut.

Kiedy jagodzianki lekko przestygną trzeba je polukrować.

Smacznego!DSC09480

DSC09479

DSC09478blog

Oryginał przepisu znajdziecie tu ( klik ).

Aktualizacja:

Dziś ponownie robiłam jagodzianki i ciasto nie było luźne, a zawarte. Ale nie wiem od czego to zależy. Piszę o tym, abyście się nie zmartwili jeśli wasze wyszło zwarte, a ja napisałam powyżej, że ma być luźne 🙂 Ten przepis z pewnością zrobię jeszcze nie raz, i jeśli zauważę jakieś dodatkowe uwagi to dam znać 🙂

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest