Na Ciepło | Na Kanpkę | Na Kolację | Na Obiad | Przetwory | W KUCHNI

SOS Z CUKINII- DO SŁOIKÓW

27 lipca 2016

DSC09570BLOGKiedy znalazłam przepis na ten sos w Internecie oczarowało mnie zdjęcie. Wyglądał pysznie i już widziałam jak w zimowy wieczór zajadamy się nim. Długo nie czekając kupiłam cukinię i wzięłam się do pracy. Autorka opisała smak sosu jako słodko- kwaśny i taki faktycznie jest. Niestety zaraz po zrobieniu bardzo się rozczarowałam. W smaku dziwny i zbyt intensywny. Nawet planowałam nie polecać na blogu, ale… po umieszczeniu w słoikach została mi mała miseczka. Stała sobie w lodówce i czekała. Robiąc spaghetti postanowiłam dołożyć pozostały sos z cukinii i to był strzał w dziesiątkę. Intensywny smak zmienił się w bukiet smaków. To był najsmaczniejszy sos do makaronu jaki kiedykolwiek zrobiłam 🙂 . Polecam więc przepis. Być może dla Was sos z cukinii będzie idealny w smaku, a jeśli nie to i tak warto ponieważ znalazłam już kolejne jego zastosowania. Po pierwsze jako dodatek do sosów z pomidorów, po drugie można go zmiksować i jest idealny do mięs lub do kanapki, po trzecie można go dodać do leczo. A jeszcze nie skończyłam szukać dla niego powołania. Kolejną porcję planuję zrobić w sobotę 🙂

Składniki:

  • 2 i 1/2 kg cukinii ( młodej )
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 800 g cebuli
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 4 ząbki czosnku

Zalewa:

  • 250 ml octu 10 %
  • 1 szklanka cukru

Sos:

  • 1/2 szklanki wody
  • 2 koncentraty pomidorowe ( 2 x 200 g )
  • 2 łyżki przyprawy do dań włoskich ( dałam zioła Toskańskie )
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżki ostrej papryki
  • 1/2 łyżki curry

Cukinię i paprykę porządnie myjemy.

Cukinię ( ze skórką ) przekrawamy wzdłuż na 4 ćwiartki i kroimy w centymetrowe plastry.

DSC09538BLOG

Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka ( nie za cienko, nie za grubo ).

Cukinię, paprykę i cebule umieszczamy w dużej misce lub garnku, solimy, mieszamy ( można wstrząsnąć ) i przykrywamy.

DSC09540BLOG

Odstawiamy na 8 godzin, co jakiś czas mieszając.

Po 8 godzinach odcedzamy warzywa na sicie i przekładamy do garnka w którym będą się gotowały.

W mniejszym garnku umieszczamy ocet i cukier, gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści, a całość zacznie się gotować.

Zalewę wlewamy do garnka z warzywami.

Czosnek miażdżymy i dodajemy do warzyw.

Całość gotujemy około 20-25 minut, na średnim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

W małej miseczce umieszczamy wszystkie składniki sosu, mieszamy.

Po 20 minutach gotowania warzyw, zmniejszamy ogień i wlewamy sos ( a raczej dodajemy, bo sos ma konsystencję pasty ).

Gotujemy całość często mieszając około 8 minut.

Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Smacznego!

DSC09559BLOGDSC09563BLOGDSC09567BLOG

Oryginał przepisu znajdziecie tu ( klik ).

 

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest