Na Kolację | Na Słono | Na Zimno | Sałatki | W KUCHNI

SAŁATKA Z PIEROŻKAMI TORTELLINI

4 sierpnia 2016

DSC09520blogSałatkę znalazłam na Zszywce ( klik ) i postanowiłam zrobić. W oryginale były pierożki tortellini z grzybami, ale moje były nadziane serem. Resztę składników zostawiłam, zmieniłam jedynie ilość. Prosta, smaczna sałatka, która jest wyjątkowo pożywna. Najsmaczniejsza na drugi dzień.

Składniki:

  • 250 g pierożków tortellini ( u mnie z Biedronki )
  • 20 g szynki konserwowej ( lub innej ulubionej )
  • 1/2 puszki ananasów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 1/2 małej cebuli ( lub kawałeczek pora )

Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku lub innych ulubionych ziół

Pierożki tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.

Szynkę pokroić w paseczki.

Cebulę i ogórki pokroić w drobną kosteczkę.

Ananasy pokroić w kostkę.

Wszystkie pokrojone składniki umieścić w misce, dodać pierożki tortellini oraz kukurydzę.

W miseczce umieścić wszystkie składniki sosu. Sos ma być intensywny w smaku.

Do warzyw i pierożków tortellini wlać sos, wymieszać i schłodzić w lodówce. Smacznego!

DSC09514blogDSC09515blogDSC09519blog

 

 

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest