Na Kanpkę | NA PRZYJĘCIU | Na Słono | Na Zimno | Przetwory | W KUCHNI

PAPRYKOWA SALSA- DO SŁOIKÓW

29 sierpnia 2016

DSC00808blog

Pyszna paprykowa salsa. Mimo, że musimy jej poświęcić dwa dni to robi się ją w tak zwanym międzyczasie. Idealna do kanapek, past, jako dodatek mięs lub sosów typu leczo. Bardzo intensywnie paprykowa, w smaku słodko ostra. My ją uwielbiamy, ale ponieważ trzy lata temu jedliśmy ją non stop, to troszkę nam się przejadła. W tym roku odkryliśmy ją na nowo i dzisiejsze zapasy już się zmniejszyły o mały słoiczek…pyszna! Obecnie papryka ma bardzo dobrą cenę więc to idealny moment na zamknięcie paprykowej salsy do słoików.

ETAP PIERWSZY ( DWA DNI ):

Składniki:

  • 3 kg czerwonej papryki
  • 5 sztuk małych ostrych czerwonych papryczek
  • 1 duża główka czosnku
  • 1/2 szklanki oleju

Paprykę dużą czerwoną jak i małą pozbawiamy gniazd nasiennych.

Przy przygotowywaniu ostrych papryczek polecam użyć rękawiczek.

Czosnek obieramy, każdy ząbek.

Wszystkie składniki mielimy w maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach.

Zmielone składniki przekładamy do garnka o grubym dnie.

Dodajemy olej.

Całość gotujemy/dusimy przez dwa dni na małym ogniu po kilka godzin dziennie, co jakiś czas mieszając.

Salsa musi zgęstnieć, woda wyparować, a papryka zmięknąć.

ETAP DRUGI:

Składniki:

  • 1/2 szklanki octu
  • 40 dag cukru
  • 3 koncentraty pomidorowe ( każdy po 200 g )
  • 4 płaskie łyżeczki soli

Podgrzewamy salsę i dodajemy do niej pozostałe składniki.

Całość gotujemy/dusimy przez około godzinę, często mieszając, aż cukier się rozpuści.

Zagotowujemy.

Gorącą salsę paprykową przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować. Salsa paprykowa jest gotowa do spożycia zaraz po ugotowaniu, ale najsmaczniejsza jest po około tygodniu.

Z powyższych proporcji wyszło mi 15 słoiczków po 200 g. Smacznego!

DSC00804nablog

DSC00806nablog

DSC00807nablog

 

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest
  • ja olala

    czy można zamienić koncentrat zwykłymi pomidorami? jeśli tak to ile?

    • Nigdy nie dodawałam pomidorów,koncentrat jest intensywny w smaku i na tym polega jego rola w tym przepisie. Możesz spróbować go zastąpić przecierem z pomidorów z kartonika, ale nie wiem jak to wpłynie na smak. Ze swojej strony polecam jednak wykorzystać koncentrat.