Na Kanpkę | Na Słono | Na Zimno | Przetwory | W KUCHNI

KETCHUP Z CUKINII- DO SŁOIKÓW

4 września 2016

DSC00854blog

Od jakiegoś czasu trafiałam w Internecie na przepis na ketchup z cukinii. Nie raz planowałam spróbować o co tyle hałasu. Pisali, że pyszny, że cudowny, że niesamowity…Zrobiłam. Spróbowałam i pomyślałam, że nie wiem czym się tak wszyscy zachwycali. Odczekałam kilka dni i spróbowałam ponownie. Pysznota! Smaki się przegryzły, a ketchup z cukinii, zaraz po paprykowej salsie ( klik ), okazał się gwiazdą tej jesieni. Ketchup sklepowy może się schować. Jemy go codziennie od kilku dni i nie możemy przestać. Muszę zrobić kolejną porcję 🙂 bo jak poczęstuje nim najbliższych to niewiele nam zostanie 😉

Ketchup jest doskonały jako sos do pizzy. Wystarczy dodać czosnek i ulubione zioła.

DZIEŃ PIERWSZY:

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg obranej i pozbawionej pestek cukinii
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 łyżka soli i 1 łyżeczka soli

 

Cukinię oraz cebulę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mnie pomogła maszyna 😉

Przekładamy go garnka o grubym dnie, dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy ( nie gotujemy ) na 12 godzin. Od czasu do czasu mieszając.

DZIEŃ DRUGI:

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu ( 10 % )
  • 2 koncentraty pomidorowe ( każdy po 200 g )
  • 1/2 łyżeczki chilli lub pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Po 12 godzinach gotujemy naszą startą cukinię z cebulą i solą na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż warzywa się rozgotują do konsystencji papki.

Dodajemy cukier i ocet. Mieszamy. Gotujemy kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści.

Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę oraz chilli. Mieszamy.

Gotujemy całość kolejne 20 minut, często mieszając. Musicie uważać ponieważ podczas ostatniego etapu gotowania ketchup lubi „pluć” i łatwo się poparzyć.

Warto spróbować ketchupu pod koniec gotowania i ewentualnie doprawić do smaku.

Ugotowany ketchup miksujemy za pomocą blendera na gładką masę i przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy.

Pasteryzujemy około 20 minut.

Z powyższych proporcji wyszło mi 15 słoiczków po 200 g. Smacznego!

DSC00855blog

DSC00858blog

DSC00853blog

Opierałam się na tym przepisie ( klik ).

 

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest