BOŻE NARODZENIE | Ciasta | Na Słodko | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI

KORZENNE CIASTO Z DYNI

10 września 2016

dsc00891blogPyszne, puchate, wilgotne z lekką nutką Bożonarodzeniową 🙂 Bardzo jesienne. Przypomina troszkę ciasto marchewkowe ( klik ), a troszkę piernik ( klik ). Jedno ze smaczniejszych ciast jakie ostatnio jadłam. Podczas pieczenia w domu pachniało Świętami 🙂 W przepisie z którego korzystałam kazano wykorzystać puree z dyni, niestety u mnie nie ma przepisu na takie puree więc odsyłam Was do Królowej wypieków ( klik ). Coraz bliżej Święta….

Moje ciasto jest upieczone z podwójne ilości składników 🙂 Jeśli i Wy macie taki plan to trzeba koniecznie wydłużyć czas pieczenia o około 20-30 minut i wybrać troszkę większą blaszkę.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ( u mnie Basia )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 200 g puree z dyni ( około 3/4 szklanki )
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka

Wszystkie suche składniki ( mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, sól ) przesiewamy i umieszczamy w mniejszej misce.

W dużej misce umieszczamy jajka, puree z dyni, olej, cukier oraz cukier waniliowy. Miksujemy do połączenia się składników.

Stopniowo dodajemy suche składniki i miksujemy.

Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.

Pieczemy w 170 stopniach, termoobieg przez około 35 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!dsc00898blogdsc00888blogdsc00881blog

Oryginał przepisu znajdziecie tu ( klik ).

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest