BOŻE NARODZENIE | Ciasteczka | Na Słodko | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI | WIELKANOC

KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA WANILIOWE

23 października 2016

dsc01140Uwielbiam piec ciasteczka, ale tylko dla mnie i dla mojego Męża wydaje mi się to bez sensu. Jedyny wyjątek stanowią bożonarodzeniowe pierniczki ( klik ) ( klik ), którymi objadamy się przez cały grudzień 🙂 Ten weekend spędziliśmy z naszym Chrześniakiem i Jego Śliczną Starszą Siostrzyczką. I to właśnie z Nią piekłyśmy w sobotni wieczór ciasteczka. Moja mała Kuchareczka pięknie wykrawała ulubione kształty i z wielkim smakiem je zjadała. Dziś przedstawiam Wam przepis na pierwsze z nich. Maślane ciasteczka waniliowe, słodkie i bardzo kruche o delikatnym maślanym smaku. Z ciastem pracowało się bardzo dobrze. Idealnie się rozwałkowywało i wykrawało, a resztki pięknie się ze sobą łączą, dzięki czemu ciasteczka nie są popękane z wierzchu przy drugim rozwałkowywaniu.

Ważne! Ciasteczka „nie puchną”, jedynie lekko rosną w górę.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej ( u mnie Basia )
  • 120 g cukru pudru
  • 125 g zimnego dobrego masła
  • 1 duże jajko
  • 1 cukier waniliowy

Masło kroimy małą kosteczkę.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy dość szybko kruche ciasto. Swoje ciasto wyrobiłam za pomocą malaksera.

Ciasto zagniatamy w zgrabną kulkę, umieszczamy w woreczku i wkładamy do lodówki na minimum godzinę ( moje leżakowało 8 godzin ).

Przed rozpoczęciem wykrawania ciasteczek należy ciasto wyjąć z lodówki 10-20 minut wcześniej.

Na lekko podsypanym mąką blatem wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość około 4 mm. Wykrawamy ulubione kształty i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na złoty kolor przez około 12-15 minut, termoobieg, w temperaturze 180 stopni, . Smacznego!dsc01138dsc01139dsc01142

Oryginał przepisu znajdziecie tu ( klik ), na „Moich Wypiekach”

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest