BOŻE NARODZENIE | Ciasteczka | Na Słodko | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI

ZIMOWE CIASTECZKA CYNAMONOWE

30 października 2016

dsc01149Kilka dni temu pisałam Wam o pieczeniu ciasteczek z Moją Słodką Dziewczynką, która mam nadzieje pójdzie w ślady cioci i pokocha gotowanie i pieczenie. Piekłyśmy wówczas dwa rodzaje ciasteczek. Maślane ciasteczka waniliowe ( klik ) i zimowe ciasteczka cynamonowe na które przepis znajdziecie poniżej. Tym przepisem wprowadzam Was powoli w świąteczne zapachy w kuchni 🙂 Ciasto bardzo plastyczne, nie marszczy się podczas pieczenie przy kolejnym zagniataniu. Ciasteczka cynamonowe nie są mocno słodkie, ale za to bardzo kruche z lekkim maślanym posmakiem. W oryginalnym przepisie były polane czekoladą i myślę, że to dobre rozwiązanie 🙂

Ważne! Ciasteczka „nie puchną”, jedynie lekko rosną w górę.

Składniki:

  • 230 g mąki pszennej ( u minie Basia )
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 90 g cukru pudru
  • 180 g zimnego dobrego masła
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu

Masło kroimy małą kosteczkę.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy dość szybko kruche ciasto. Swoje ciasto wyrobiłam za pomocą malaksera.

Ciasto zagniatamy w zgrabną kulkę, umieszczamy w woreczku i wkładamy do lodówki na minimum godzinę ( moje leżakowało 8 godzin ).

Przed rozpoczęciem wykrawania ciasteczek należy ciasto wyjąć z lodówki 10-20 minut wcześniej.

Na lekko podsypanym mąką blatem wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość około 4 mm. Wykrawamy ulubione kształty i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na złoty kolor przez około 12-15 minut, termoobieg, w temperaturze 180 stopni, . Smacznego!dsc01148dsc01154dsc01152

Oryginał przepisu znajdziecie tu ( klik ), na „Moich Wypiekach”

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest