BOŻE NARODZENIE | Ciasta | Na Słodko | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI | WIELKANOC

MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE

6 listopada 2016

dsc01189blTen makowiec powstał z braku pomysłu na wykorzystanie masy makowej, której kończyła się data przydatności do spożycia. Przepis okazał się tak dobry, że może konkurować z naszym ulubionym makowcem drożdżowym ( klik ). Mak jest „puszysty”, ciasto bardzo kruche, a jednocześnie pulchniutkie. Pachnie niebiańsko! Ogromnym plusem jest to, że przepis jest na dużą formę, co sprawdzi się idealnie przy okazji Świąt. Serdecznie polecam Wam ten przepis 🙂 Makowiec pierwsza klasa!

Wykorzystałam gotową masę makową, ale jeśli chcecie sami zrobić masę makową to odsyłam Was do Królowej Wypieków, Pani Doroty z bloga „Moje Wypieki”. Przepis znajdziecie tu ( klik ).

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej ( u mnie Basia )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g dobrego masła
  • 1 duży cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 4 duże żółtka ( białka odstawcie na bok, będą potrzebne )
  • 2 duże łyżki kwaśnej śmietany ( z górką )
  • 100 g drobnego cukru

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy dość szybko kruche ciasto. Swoje ciasto wyrobiłam za pomocą malaksera.

Z ciasta lepimy wałek, i dzielimy na 2 części ( 1/3 i 2/3 ). Każdy kawałek umieszczamy w osobnym woreczku i wkładamy do lodówki na minimum godzinę ( moje leżakowało 4 godziny ).

Po godzinie wyjmujemy większy kawałek ciasta ( 2/3 ) i wylepiamy nim formę o wymiarach 25 cm na 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia ( tylko dno ). Można rozwałkować 🙂

Nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 15 minut, 180 stopni, termoobieg.

Po upieczeniu lekko studzimy.

Składniki na makowe nadzienie:

  • 1 puszka masy makowej
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kaszy manny ( u mnie błyskawiczna )

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Do masy makowej dodajemy ubite białka oraz  kaszę manną. Delikatnie mieszamy do połączenia.

Dodatkowo:

  • 2 łyżki kaszy manny

Podpieczony spód ciasta posypujemy kaszą manną ( 2 łyżki ).

Na tak przygotowany spód wylewamy nasze makowe nadzienie. Wyrównujemy.

Pozostałe ciasto ( 1/3 ) wykładamy na wierzch. I tu pełna dowolność 🙂

Można rozwałkować i położyć na całość, lekko nakłuwamy widelcem.

Można zrobić kratkę lub inny ulubiony wzorek.

Można zamrozić ciasto, a następnie zetrzeć na tarce na dużych oczkach,na wierzchu.

Lub tak jak ja pokruszyć po wierzchu 🙂

Gotowy placek pieczemy w piekarniku, 180 stopni, termoobieg, około godziny. Ostatnie 10 minut można podpiekać tylko od dołu.

Składniki na lukier:

  • 5-7 łyżek cukru pudru
  • woda
  • kilka kropli soku z cytryny ( dla zapachu )

Cukier puder umieszczamy w miseczce, dodajemy sok z cytryny i wody tyle ile zabierze. Ucieramy. Powinien być lekko gęsty.

Jeszcze ciepłe, ale nie gorące ciasto polewamy lukrem w tzw. esy floresy 😉

Smacznego!dsc01183blbldsc01194bl

Oryginał przepisu znajdziecie tu ( klik ).