BOŻE NARODZENIE | Na Ciepło | Na Kolację | Na Słono | Na Zimno | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI | WIELKANOC

DOMOWA KIEŁBASA- Przepis nr 2

9 listopada 2016

dsc01195bJeśli kiełbasa to tylko domowej roboty. Jakiś czas temu opublikowałam przepis na naszą pierwszą kiełbasę ( klik ). To były nasze pierwsze próby. W tym roku na Święta Bożego Narodzenia postanowiliśmy troszkę zaszaleć i zrobić swoją wersję poprzedniego przepisu. Tym razem kiełbasa jest z dodatkiem boczku i suszonych przypraw. Zmieliliśmy ją również drobniej, dzięki czemu jest po ugotowaniu miękka i bardzo delikatna. Mam nadzieję, że przepis sprawdzi się również u Was 🙂 Idealna na nadchodzące Boże Narodzenie 🙂 Najpyszniejsza domowa kiełbasa.

Składniki:

  • 1 kg surowego boczku
  • 2 kg łopatki
  • 50 g peklosoli
  • 1/2 łyżki soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 główki czosnku ( polskiego )
  • 1 łyżka majeranku  ( z górką )
  • 1/2 łyżki lubczyku
  • 16 g pieprzu ( lub mniej, zależy od Waszego smaku )
  • 5 metrów  jelit wieprzowych ( zależy od grubości jelita )

Dzień pierwszy:

Łopatkę i boczek kroimy w mniejsze kawałki ( nasze były około 5 cm na 5 cm ), myjemy i osuszamy. Umieszczamy w misce, zasypujemy peklosolą, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce ( np. balkon lub lodówka ) na dwa dni ( 48 godzin ) i co jakiś czas mieszamy.

Dzień drugi:

Flak ( jelito wieprzowe ) namaczamy w zimnej wodzie przez około 1/2 godziny.

Zapeklowane mięso mielimy jeden raz w maszynce do mięsa ( sitko nr 8, ale może być też 13, lub jeszcze mniejsze, zależy jaką konsystencję kiełbasy lubicie najbardziej ).

Czosnek miażdżymy ( można też drobno posiekać ).

Do mięsa dodajemy czosnek, sól, cukier, pieprz, lubczyk, majeranek, wodę i wyrabiamy długo bo około 20- 30 minut ( najlepiej sprawdza się tutaj Mąż ).

Flak dzielimy na mniejsze kawałki i na końcu każdego kawałka wiążemy supełek. Jelita wieprzowe napełniamy wyrobionym mięsem za pomocą maszynki do mięsa i końcówki do napełniania kiełbas. Pod zdjęciami zostawiam Wam link do filmiku jak to zrobić.

Uwagi!

  1. Gotową kiełbasę można mrozić surową lub sparzoną.
  2. Wyrabiając mięso koniecznie spróbujcie czy smak Wam odpowiada, ponieważ nasza kiełbasa jest mocno czosnkowa i dość ostra. Dlatego dodawajcie sól, pieprz i czosnek porcjami aż uzyskacie idealny dla Was smak ( możecie zwiększać lub zmniejszać ilość tych składników ). Można oczywiście trzymać się dokładnie przepisu bo gwarantuję, że kiełbasa wychodzi pyszna.
  3. Ja mrożę kiełbasę surową. Po rozmrożeniu parzę około 20 minut- 30 minut, po tym czasie można już jeść lub piec.
  4. Jeśli zamierzacie wędzić to tylko surową. Smacznego!

dsc01198bdsc01219bdsc01210bb

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest