BOŻE NARODZENIE | Do Picia | ŚWIĄTECZNE OKAZJE | W KUCHNI

LIKIER ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA

13 listopada 2016

dsc01235bPrzepis na ten likier wpadł mi kiedyś w oko w Internecie, zapisałam w zakładkach i szczęśliwie odnalazłam kilka tygodni temu 🙂 Pyszny piernikowy likier o smaku Bożego Narodzenia. Idealnie kremowy z lekko korzenną nutą. Najprostszy przepis świata 😉 Nazwałam go likierem Świętego Mikołaja bo, tak między nami, nie wierzę, że Mikołaj rozgrzewa się tylko kakao! 🙂 Na sto procent popija wieczorem z Panią Mikołajową ten właśnie trunek 🙂 Dla niepoznaki również i Wy możecie dodać do likieru Świętego Mikołaja szczyptę kakao, ja jednak je pominęłam 🙂

Troszkę zmieniłam składniki, ale zostawię odnośnik do oryginalnego przepisu na dole wpisu, abyście mogli porównać 🙂 Oto mój przepis na likier Świętego Mikołaja 🙂

Składniki:

  • 1 mleczko zagęszczone ( skondensowane ) niesłodzone, około 500 g
  • 1 puszka masy kajmakowej domowej lub kupnej około 530 g
  • 1/2 litra białej wódki
  • 2 łyżki przyprawy do piernika ( bez mąki )
  • 2 łyżki kakao ( pominęłam )

Kajmak możecie kupić gotowy lub zrobić samemu w bardzo prosty sposób, przepis znajdziecie tu ( klik ). Kajmak wykorzystywany w tym przepisie musi mieć temperaturę pokojową.

W większej misce umieszczamy kajmak, mleczko skondensowane i przyprawę do piernika. Mieszamy do połączenia się składników za pomocą miksera ( najwolniejsze obroty ). Można również mieszać np. trzepaczką lub zrobić likier w stojącym blenderze.

Kiedy składniki się połączą zaczynamy dolewać wódkę bardzo cienkim strumieniem cały czas mieszając. Trzeba naprawdę wolno dolewać alkohol aby masa się nie zważyła.

Przelewamy likier do ulubionych buteleczek, zakręcamy i przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Likier Świętego Mikołaja jest gotowy do spożycie po około 7 dniach.

Przed podaniem należy wstrząsnąć. Smacznego!dsc01225b

dsc01223bdsc01224b

Oryginalny przepis znajdziecie tu ( klik )

Jeśli lubicie takie alkohole to polecam również Nalewkę Kukułkę ( klik ).

 

Podziel się linkem...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest